Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maria Lindelöf (KD): Stor potential för tillväxt

Annons
Tid och pengar. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth presenterade den nya kulturbudget på Rosenbad. foto: scanpix

Nu satsar regeringen 73 miljoner kronor på att utveckla kreativa och kulturella näringar. Kultur och kulturmiljöer har betydande roll för regioners innovativa utveckling och attraktionskraft. Denna attraktionskraft och de immateriella värden som kulturen skapar är också viktiga ur ett nationellt och internationellt perspektiv. Att förmedla en bild av Sverige om ett kreativt, öppet land där kultur och konstnärligt skapande tas tillvara kan bidra till ökad handel och investeringar. För att inte tala om att människor mår bättre.

Utan kulturellt skapande och kreativitet av exempelvis musiker, författare, konstnärer och skådespelare skulle världen ha varit mycket fattig. Genom människans kulturella verksamhet genom historien har hon gång på gång visat att hon är mer än en biologisk varelse. Genom kulturen får vi rötter till vår historia, mening i nuet, visioner för framtiden och möjlighet att ingå i ett sammanhang. Kulturen hjälper oss att bli hela som människor och som en del i det har den ett unikt egenvärde.

En del av regeringens handlingsplan, som man föreslår, innefattar satsning på inkubatorer för kulturella och kreativa näringar likande den som Västerås Science Park bedriver i dag som ett samarbetsprojekt med Eskilstuna Munktell Science Park. Create Business Incubator, hjälper nystartade företag med sin affärsutveckling och därmed ökar möjligheterna för entreprenörerna att växa till globala företag.

Med regeringens satsning underlättas processen att hitta och söka utvecklingsvägar för potentiella och befintliga företag inom den kulturella och kreativa näringen. Inkubatorerna kan också matcha kreatörer med marknadsförare och framförallt hjälpa till att hitta kapital genom sina upparbetade kontakter med bland annat riskkapitalister och affärsänglar.

Syftet med det hela är naturligtvis att främja den kreativa branschen så att man kan få en ökad tillväxt. Genom olika former av nätverk, mäklarfunktioner och samverkan med andra företag och aktörer kan småföretag få ut mera av sina resurser och få tillgång till strategisk information, dela på kostnader för utvecklings- och kompetensinsatser och nå ut till fler kunder.

För Västerås och Västmanland är det här förslaget mycket intressant. Vi har en stor potential att utveckla tillväxt inom den kreativa, kulturella och upplevelseorienterade näringarna med tanke på hur många kreativa och konstnärliga människor som lever och verkar i vårt län. Målet måste vara att höja statusen på kulturarbete och att för var och en som lever på sin kulturella kreativitet skapa en tillräcklig ekonomisk grund för att kunna leva på sitt kulturarbete och därigenom bli en del av den regionala tillväxten.

Jag är som kreativ kristdemokrat ofantligt glad över detta förslag och ser fram emot en explosion av kreativitet och tillväxt i vår region. Äntligen!

Maria Lindelöf

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons