Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maria Lindelöf (KD): Vi tar strid för äldres trygghet

Kristdemokraternas politik för äldre handlar om medmänsklighet. Vi ser de äldre som en ovärderlig kraft som byggt vårt samhälle. Som ska behandlas med respekt.

Annons

Vi vill ha ett Sverige som värdesätter äldres erfarenheter. Därför har Kristdemokraterna hårdast drivit frågan om skattelättnader för alla pensionärer med 5,5 miljarder kronor. Samtidigt ska vi vara fullt på det klara med att vi är regeringens minsta parti och därför måste vi kompromissa ibland. Men skapa er inga illusioner: utan Göran Hägglund som partiledare och hans kamp för sänkta skatter för pensionärerna, särskilt de med de lägsta inkomsterna, skulle det inte ha blivit många kronor till pensionärerna.

Första steget togs 2009. Nu tas andra steget som innebär att pensionärer sammantaget får sänkt skatt med mellan 2 700 och 4 300 kronor om året. Den ekonomiska krisen gör dock att bromsen i pensionssystemet slår till under 2010. Men medan den är en tillfällig effekt är skattesänkningen permanent.

Fler förbättringar för äldre har genomförts. Bostadstilläggen har stärkts. Kvaliteten i äldreomsorgen har höjts och möjligheten finns att själv välja utförare. Fler äldre får tillgång till anpassat boende och nya trygghetsbostäder kommer till. Självklart spelar tillskottet på 10 miljarder till kommuner och landsting stor roll också för alla seniorer.

Socialdemokraterna hade tolv år på sig och gjorde inte ett dyft för pensionärerna. 5,5 miljarder kronor är ett gott förhandlingsresultat givet utgångsläget. Men Kristdemokraterna vill gå vidare. Sänkt skatt är en fortsatt prioritet för oss. Vi fortsätter att ta strid för äldres trygghet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons