Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marianne Ohlson: Bostad först angeläget

Det var med stor glädje och tillfredsställelse jag slog upp tidningen den där dagen då VLT skrev om metoden ”Bostad först” för våra hemlösa.

Annons

”Äntligen” är ett uttryck som snabbt sätter sig i tanken och visst är det så. Äntligen ska Västerås kommun på allvar ta tag i den miserabla situation som många hemlösa och/eller missbrukare sitter i. Det kan inte vara meningen, i Sverige i dag på 2010-talet, att människor fortfarande ska behöva sova i trappuppgångar, uppbrutna källarförråd och parkeringshus. Det kan inte vara meningen att man ska behöva sätta hoppet till gamla föräldrar, syskon och bekanta (om de fortfarande vill kännas vid en) för att få sova en natt i värmen på en soffa och kanske till och med att få avsluta med en varm dusch.

Det påverkar oss alla. Vi går till jobbet och ser dem, för i det här läget är det lätt att tänka ”vi och dom”, utanför Systemet en timme innan det öppnar, på parkbänkar i Stadsparken eller utanför Armékyrkan där de samlas i gäng för att få umgås med vänner och värma sig lite i Stadsmissionens lokaler. Visst har vi, både du och jag, om vi lägger handen på hjärtat önskat att vi sluppit se denna samhällets fula sanning.

Det är precis här det svåra arbetet börjar, att du och jag som tillhör samhällets andra sida vågar öppna ögonen och hjärtat för dessa individer för att försöka se människan bakom misären. Att nästa gång vi går förbi någon som ligger ner på marken kanske tar oss tiden att fråga: ”hur mår du?” Att nästa gång vi blir tilltalade av en hemlös kanske stannar och svarar ärligt: ”Nej, jag ger dig inte pengar, men jag kan köpa dig en kopp kaffe och en macka om du är hungrig.” Eller köpa tidningen Situation Stockholm av killen som brukar sälja den på Sigmatorget. Inte kanske så mycket för tidningens skull utan för att han verkligen försöker skapa sig en inkomst på kanske den enda lagliga väg han har tillgång till.

Kan du och jag som är en del av samhället bjuda till med mänsklighet och våga se dessa människor annorlunda? För det är ju inte så att de människor vi ser inte har någon anknytning till oss. Undersöker vi saken närmare så är det ju så att det alltid är någons före detta granne, skolkompis eller brorsas barndomsvän det handlar om – människor vi känt och relaterat till.

Därför är Västeråsalliansens beslut om Bostad först det absolut viktigaste som någonsin fattats i kommunhuset. Det skapar inte bara värdighet för redan sargade människor utan även en möjlighet att resa sig ur träsket för den som önskar, för vem kan sluta knarka när man måste sova i en trapp.

För mig, både som företagare och medmänniska är det viktigt att känna att det samhälle jag bidrar till som skattebetalare börjar på den basala nivån som kännetecknar ett civilt samhälle, det vill säga tak över huvudet, mat att äta och kläder att värma min kropp. Detta är egentligen gränslös politik, detta är grundstenen i vårt civiliserade samhälle.

Marianne Ohlson

Butiksägare Gina Tricot

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons