Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marita Ljung: Ännu inget beslut om federation

Vi har under snart fyra år diskuterat högskolans framtid och en eventuell fusion med Örebro. Vi beslutade i mars att en fusion med Örebro universitet inte är en bra lösning.

Annons

Vi har därför diskuterat alternativa lösningar där en federation med Örebro legat på styrelsebordet. Detta avvisade styrelsen den 30 augusti och beslutade att en process om en federation med fler parter än Örebro ska utredas.

Vi tror att för att klara omvärldens krav och framtida konkurrens så krävs det universitetsstatus och därmed möjlighet till ökade forskningsanslag, vilket också höjer kvaliteten på grundutbildningen.

Det krävs då fler parter i federationen som garanterar detta. Enbart Örebro kan inte göra det.

Högskolan startar nu processen med att jobba fram ett förslag om federation. Det är ännu inte något beslut fattat om en federation! Detta görs först under 2008 om det visar sig att det är en framkomlig väg. För detta krävs styrelsens godkännande samt att riksdag och regering accepterar det. En federation med endast parten Örebro är inte möjlig i nuläget. Därför är processen fortsättningsvis oerhört viktig. En federation med endast två parter är inte en bra lösning. En federation bör bestå av flera lärosäten som kompletterar oss och ger oss komplement med högkvalitativa utbildningar, kurser och kritiska forskningsmiljöer.

Jag tycker till exempel att det är nödvändigt att hitta en ytterligare part i Stockholmsregionen, då Mälardalsområdet idag är en naturlig region med kommunikationer och arbetspendling.

Jag kommer att noga följa processen och ställa höga krav på vilka parter som ska ingå i federationen. Rektor har fått uppdraget av styrelsen att aktivt inbjuda och leta efter lämpliga federationspartner. Det är av oerhört stor vikt att vi får lärosäten som förser regionen med kompetens, tillväxt och en mängd nya företag. Inte minst på tekniksidan där vi redan idag har en stark verksamhet med stor potential att utvecklas ändå mer. För att klara konkurrensen behöver vi en högkvalitativ samarbetspartner och till och med kanske federationspartner för att bli en spjutspets såväl nationellt som internationellt.

Frågan är definitivt inte färdigdiskuterad och klar - om det nu till äventyrs var någon som uppfattat det så!

Marita Ljung

Styrelseledamot i Mälardalens högskola

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons