Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marita Öberg Molin (S): Omorganisationen gör biblioteken bättre

Annons

Tillgängligheten ökar på biblioteken

Blir det bättre på biblioteken?Foto: Foto: VLT:s arkiv

I en debattartikel den 29 december 2017 har Birgitta Carlstedt (L) helt missuppfattat den omorganisation som nu görs på biblioteken i Västerås. Den nya organisationen innebär att bibliotekarierna kan fokusera på sina huvuduppgifter, att tillgängligheten ökar med konceptet meröppet och att den läsfrämjande verksamheten får ett större fokus.  

Carlstedt hävdar också att Socialdemokraterna och majoriteten varken skulle känna till, eller se det som ett bekymmer att det är 14 medarbetare färre på Västerås stadsbibliotek i jämförelse med andra större städer. Detta stämmer inte.

Vi i majoriteten i kulturnämnden är medveten om hur det ser ut och lägger mer pengar på detta under 2018. Redan under senhösten 2017 gavs klartecken för tillsvidareanställning av två medarbetare. Nu i mars påbörjas arbetet med budget inför 2019 och i den processen kommer biblioteket vara prioriterat. Dessutom genomförs statliga satsningar som kommer att tillföra ytterligare medel till biblioteken i Västerås.

Biblioteket är en av våra viktigaste kulturverksamheter, som dessutom är den största. I Västerås har vi 1,2 miljoner besök per år, vilket är en ansenlig siffra. Något lägre än jämförbara kommuner, detta trots att vi har fler antal timmar öppet per vecka.

Justeringen av öppettider som trädde i kraft vid årsskiftet innebär att Västerås huvudbibliotek nu har samma öppettider som Sveriges huvudbibliotek har i genomsnitt. Stadsdelsbiblioteken är öppna 30 timmar i veckan jämfört med riksgenomsnittets 19 timmar.  På det sättet värnar vi vår personal och tillgängligheten för medborgarna i deras närområde.

Avsikten med att justera de allmänna öppettiderna är att bibliotekarierna ska arbeta med riktad verksamhet efter klockan tre, vilket är ett sätt att arbeta med läsfrämjande, arbeta med grupper och uppsökande verksamhet. Med omorganisationen så kommer bibliotekarierna med andra ord att få möjlighet att vara just bibliotekarier.

För att sänka tröskeln för någon som aldrig tidigare besökt ett bibliotek så är den nya organisationen med mer uppsökande verksamhet helt rätt. Samtidigt är det också viktigt att kunna utveckla det läsfrämjande arbetet med grupper.

Jag kan rekommendera Birgitta Carlstedt (L) att ta kontakt med sitt eget partis representant i Kulturnämnden, som är en alldeles utmärkt och aktiv ledamot, för att få mer information hur nämnden arbetar med dessa frågor, mycket av det hon nämner i sin artikel görs nämligen redan.

Det finns inga motsättningar i nämnden vad gäller vikten av en väl fungerande biblioteksverksamhet i Västerås, allra minst mellan oss socialdemokrater och Liberalerna. Vi i majoriteten har fullt förtroende för vår fantastiska personal, som alltid ser till att det blir det allra bästa mötet för våra innevånare.

Marita Öberg Molin (s)

ordförande för Kulturnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons