Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marja Ramsin (MP): Kristiansborgsbadet är västeråsarnas kulturarv

Annons
Kristiansborgsbadet i Västerås.foto: Amanda Protidou

Västerås Kultur-, idrott- och fritidsnämnd har i sin målsättning att bevara och främja Västerås kulturarv.

Vad är då vårt kulturarv? Är det till exempel en byggnad här i vår stad som en känd arkitekt har ritat? Svarar ni ”ja” på den frågan. Då sympatiserar jag i så fall med er.

Vi har i vår stad en byggnad ritad av en av de främsta funktionalistiska arkitekterna inom svensk arkitektur, Gustaf Rosenberg och som sådan har han en viktig plats i dag, bland annat i arkitekturutbildningen på KTH i Stockholm. Han har två gånger vunnit det stora arkitekturpriset, Kasper Sahlinpriset. Första gången fick han priset för en simhall i Sollentuna, 1975 och den andra gången fick han det för Tekniska Verken, 1994 i Linköping. Han har även ritat postterminalen i Tomteboda i Stockholm 1983 och den så kallade ”ormen” 1994 som är SEB:s huvudkontor i Rissne, nära Tensta i Stockholm.

Han svarar själv i en intervju i Arkitekten i november 2004 att bland de bästa byggnader han har gjort förutom de redan ovan nämnda är Kristiansborgsbadet i Västerås, 1955. Då vann han arkitekttävlingen som dåvarande kommunfullmäktige hade utlyst.

Vet ni vad ha sa mer i den här intervjun?

”Ett bra hus får man om man har en klok beställare”.

Han menade att beställaren var den viktigaste parten i processen. Det betyder, västeråsare, att vi gjorde något klok när vi byggde vårt badhus som fortfarande smyger sig så vackert in i kullen bland träden.

Den här byggnaden är vårt kulturarv och den måste vi skydda och ta kärleksfullt hand om samt återställa till dess ursprungliga intentioner. Vi ska inte låta den stå och förfalla tills någon hugad spekulant behagar promenera in och säga sig vilja köpa den.

Den är ju en del av vår stads historia som vi ska känna stolthet över och som är en del av Västerås identitet.

Det är så klart att vi har råd att renovera våra bad. Tänk på att våra två bad används av mer än 50 000 människor varje månad. Det är många olika kategorier västeråsare såsom skolbarn, motionärer, pensionärer, föräldrar med småbarn, tävlingssimmare, ungdomar och par. Baden är såväl motions- och idrottsplats som viktiga sociala och kulturella mötesplatser för nya och gamla västeråsare.

Låt vårt kulturarv leva kvar som det var tänkt och låt oss bejaka och fylla begreppet social hållbarhet med konkreta betydelser där våra bad är en viktig del.

Marja Ramsin

Miljöpartiet de Gröna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons