Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marléne Andersson (MP): Låt mångkulturen växa klart!

Annons

Peter Malmström skriver att ”Mångkulturellt fungerar inte i det lilla” och nämner tragiska undantagsfall som exempel.

Allt som oftast tror jag att det fungerar alldeles utmärkt, som exempelvis i mitt fall. I min familj och bekantskapskrets finns folk från hela välden, med en salig blandning av religioner och kulturer; ateister, flumkristna, bokstavskristna, gudinnedyrkande, buddister, muslimer med mera. Och allihop kan vi mötas och umgås och ha roligt – över kultur-, språk-, lands- och religionsgränser. För gränser finns bara i våra huvuden.

Vad gäller ekonomin så kan man alltid vrida och vända på statistik för att få den att säga det man vill. Men när man talar om kostnaden för invandring bör den jämföras med den totala samhällskostnaden för att föda upp en svensk. Och när man ställer invandrare mot pensionärer undrar jag: Vem ska försörja dessa pensionärer i vårt åldrande land utan en befolkningstillströmning?

Naturligtvis finns det problem med invandringspolitiken och självklart ska vi arbeta för att undvika sådana tragiska fall som Malmström nämner. Men att beskylla mångkulturen för det, att klumpa ihop människor från alla världens hörn till den grupp vi kallar ”invandrare” och börja tänka ”vi” och ”dem” tror jag är helt fel väg att gå. Tvärtom tror jag att det tänkandet är en stor del av orsaken till de brister vi ser i dag.

Vad är lösningen då? Mångkultur på riktigt, säger jag. Det vi har i dag är ett mellanting, en blandning av en gnällig gammal monokultur som tycker det var bättre förr och en mångkultur med växtvärk och pubertetshumör som ännu inte utvecklats till sin fulla potential. Låt mångkulturen växa klart! Utveckla den, forma den som vi vill ha den.

Jag vill se ett Sverige med lika många kulturer och religioner som vi har invånare, ett Sverige där ingen (varken svenskar eller andra) behöver känna att deras kultur är hotad och därför inte heller känner att de behöver försvara den med hårda ord eller till och med våld. I en sann mångkultur kan man diskutera enskilda företeelser ur ett demokrati- och jämställdhetsperspektiv utan att någon uppfattar det som ett påhopp på en hel kultur. I en sann mångkultur ser vi individer, inte bara grupper. I en sann mångkultur berikar vi varandra och vårt gemensamma samhälle.

Globaliseringen är här – ekonomiskt och ekologiskt är vi redan tätt samman-fogade över hela planeten. Att samhället då också måste genomgå en omställning är naturligt. Jag förstår att det kan vara skrämmande med stora förändringar, men det finns inte längre någon återvändo.

I stället för att längtande blicka bakåt och ägna kraft och energi åt att bekämpa utvecklingen, bör vi engagera oss i att forma den nya världen till något bra!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons