Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mårten Lundgren, LR: Bra lärarutbildning räcker inte

Annons

Per-Inge Albäck (S) och Roger Haddad (FP) har i ett par inlägg diskuterat förslaget till ny lärarutbildning. Det är glädjande med detta intresse! Med tanke på att nästan alla barn går tolv år i skolan måste lärarutbildningen vara en framtidsfråga för såväl politiker som föräldrar och elever.

Det är bra att förslaget till ny utbildning granskas och diskuteras, eftersom den gamla utbildningen inte har varit tillräckligt bra. En undersökning har visat att endast 36 procent av lärarstudenterna anser att de i stor utsträckning är förberedda med tillräckliga ämneskunskaper.

48 procent av lärarstudenterna anser sig inte alls förberedda för prov och bedömning. Det finns alltså brister i sådant som är centrala yrkeskunskaper.

Därför hoppas vi i Lärarnas riksförbund på förslaget till ny lärarutbildning. Det ger förutsättningar att lärare får olika, men lika viktiga, kompetenser beroende på inriktning och stadium.

Men hur bra utbildningen än är räcker det inte om utbildningen inte fylls med människor. Läraryrket är inte lika attraktivt som förr. Tendensen har varit att färre söker sig till lärarutbildningar och färre söker som förstahandsval. De med bästa betyg väljer andra utbildningar. Framtidens elever kanske inte kommer att undervisas av lärare som själva varit duktiga i skolan.

Ett av skälen till att läraryrket inte är lika lockande som förr är lönen: 2008 var medianlönen för 4-9-lärare i Västerås 23 976 kronor. Den lönen gör inte att man ropar "Hurra" om man avsatt fyra år för högskolestudier och dras med efterföljande studieskulder. Med högre löner skulle ett skäl för unga människor att avstå från den nya lärarutbildningen försvinna.

Mårten Lundgren

ordförande för Lärarnas riksförbund i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons