Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mat och välbefinnande hör ihop

Annons

Hela måltidsituationen har betydelse: det sociala sammanhanget, uppläggning och presentation av maten, samt smak och näringsinnehåll. Tillsammans med motion, social samvaro och sömn är maten de viktigaste folkhälsofrämjande faktorerna när det gäller äldres hälsa och välbefinnande. Vi vill inspirera till att de äldre ges en positiv matupplevelse, en känsla av välbefinnande och därmed en högre livskvalitet.

För att tillgodose detta utgår vi från följande verktyg:

l Riktlinjer för måltider gällande verksamheter inom äldrenämndens ansvarsområde

l Nationella riktlinjer till exempel Livsmedelsverkets rekommendationer

l Lagar så som livsmedelslagen

I våra yrkesroller som chef och utvecklare vill vi ständigt förbättra och utveckla Proaros måltidsverksamhet. Vår ambition är att hela processen ska fungera, från tillagning till att gästen har ätit upp sin måltid. Alla måste vara "med på tåget" Brister kedjan någonstans förhindrar det att gästen får den måltidsupplevelse som han eller hon förväntar sig.

Givetvis vill vi att så många som möjligt skall vara nöjda med maten som serveras. För att följa upp och utvärdera verksamheten använder vi oss av olika forum, till exempel kostråd, matråd, förtroenderåd, enkäter och gästböcker.

Vad gör vi i dag för att förbättra måltidsverksamheten och vad finns det för utmaningar?

Vi rekryterar kompetenta

medarbetare

Utmaning:

Dagens kockar utbildas till att delta i kocktävlingar och arbeta i "tjusiga restauranger". Vem har ansvaret för att lära ut hur man lagar god och vällagad vardagsmat och vem har kunskapen om att servera en portion från ett gastronombleck aptitligt på tallriken?

När vi i våra rekryteringar vill ha välutbildade medarbetare som kan husmanskost, har de med gymnasial utbildning ingen kunskap om konsistensanpassad mat, (specialkoster) eller storhushållsmatlagning. Restaurangskolorna måste ta sitt ansvar och även lägga in denna viktiga del i undervisningen.

Vi erbjuder kompetensutveckling

Alla medarbetare inom Proaros har möjlighet att delta i utbildningar som ges såsom mat för äldre, gästservice och måltidsmiljö. I utbildningarna poängteras hur viktigt det är att maten serveras i rätt tid, rätt miljö, har ett aptitligt utseende och med ett trevligt bemötande.

Utmaning:

Alla förstår inte kostens betydelse. Vi har proffsiga verktyg men vi alla måste hjälpas åt att ge gästen den förväntade helhetsupplevelsen.

Vi erbjuder fler måltidsalternativ

Allt fler gäster har möjlighet att välja mellan fler rätter per dag, samt mellan potatis, pasta och ris.

Utmaning:

Att erbjuda fler alternativ till mat som skickas till närliggande boenden är en nyhet, och som alla nyheter tar det en tid innan allt fungerar perfekt.

Vi erbjuder trevligare måltidsmiljöer

Måltiden är en av de mest personliga upplevelser vi har under en dag. Alla har vi önskemål om att få maten serverad på vårt eget sätt. Det är viktigt att vi som serverar mat gör det på ett respektfullt sätt och är lyhörda för gästens önskemål.

Utmaning:

Det är fler yrkesgrupper som serverar maten, alla har inte utbildning.

Kortare varmhållningstider

Det idealiska är att man lagar maten så nära gästerna som möjligt. I Proaros, Västerås, har vi endast transporter av varm mat till närliggande boenden. Genom att transporterna omfördelas förkortar vi varmhållningstiden och förbättrar kvaliteten på maten.

Utmaning:

Allt fler väljer att köpa varm eller kall färdiglagad mat, utan att se över andra alternativ. Ibland fungerar det att laga maten på plats och ibland inte på grund av verksamhetens utformning och lagar som styr, där får man ta det näst bästa alternativet som är utskick från närmaste tillagningskök.

Vi har alla ansvar för att gästen ska få den positiva matupplevelse den är värd. Låt oss alla hjälpas åt med det!

Carina Aarenstrup

Christine Jirving

Som svar på Petri Karhukorpi fredagen den 10 november, vill vi understryka vikten av att måltiden ses i ett helhetsperspektiv, framhåller Carina Aarenstrup, kostchef Kostenheten, Proaros och Christine Jirving, kostekonom, Proaros.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons