Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maten för dyr för glutenintoleranta

Annons

Att köpa det dagliga brödet - som också är hutlöst dyrt. Samt - jämfört med annat bröd - av betydligt sämre kvalitet. Om det ens finns i butiken.

Tänk dig att hungrig tvingas leta på matservering efter matservering efter något som du kan äta. Finns det något för dig är det oftast det dyraste på menyn. Och kanske inte alls det du är sugen på. Ändå förväntas du vara glad och tacksam för att överhuvudtaget få något i dig.

Att vid sammankoms-ter se hur ditt sällskap kan hugga in på det ena läckra bakverket efter det andra - medan du som vanligt får nöja dig med att lukta de förföriska dofterna.

Ingen har, också som vanligt, tänkt på, glömt bort eller helt enkelt nonchalerat att du inte kan äta samma godsaker som de andra.

Det här - och många andra problem - är daglig verklighet för de över hundratusen svenskar som lider av celiaki. Celiaki är det medicinska namnet för glutenintolerans.

Gluten är det protein som finns i sädesslagen vete, råg och korn. Personer med celiaki kan inte äta mat som innehåller något från dessa spannmål .

Det mest självklara i vår diet - vårt dagliga bröd - är därmed förbjudet att äta för oss som har celiaki. Lägg sedan till alla maträtter som görs av mjöl eller gryner från de här tre grödorna. Vanlig spaghetti, alla pastarätter, pizza. lasagne, pajer, pannkakor, mannagrynsgröt, såser redda med vetemjöl, alla rätter som innehåller panering med ströbröd och så vidare. Listan kan göras lång.

Lägg därtill nästan allt vanligt kaffebröd. Till och med konfekt som lakrits kan innehålla vetemjöl. Även rättter som normalt ska vara glutenfria som till exempel omelett, innehåller ofta vetemjöl när den serverras på restaurang.

De flesta förstår nog att tillvaron kan vara tuff för dem med celiaki. Befinner man sig på resa får man ofta ställa in sig på att vara hungrig. Att hitta godkänd föda är inte det lättaste.

Celiaki är en bedräglig sjukdom. Symptomen kommer ofta smygande med diffusa åkommor. Långvarig näringsbrist på grund av obehandlad celikai påverkar både den fysiska och psykiska hälsan.

Det sistnämnda kanske förvånar. De signalsubstanser som är viktiga för hjärnans och nervsystemens funktion påverkas av dåligt näringsupptag under lång tid.

Typiska symptom brukar vara viktminskning, diarreer och andra magproblem, muskelsvaghet, dålig koncentration, humörsvängningar, nedstämdhet och att man helt enkelt tappar gnistan.

För många kan det bli en chock att man inte känner igen sig själv. Det som förr engagerade känns plötsligt oviktigt - utan att man vet varför.

Att få diagnosen celiaki ger för de flesta en känsla av lättnad. Man får en förklaring till eländet.

Samtidigt får man en chock - är det så mycket jag aldrig mer får äta!?

Omställning till ett glutenfritt liv känns sannerligen inte lätt.

När man väl insett att det inte finns några genvägar - glutenfri kost är vår medicin - kommer nästa chock: prisnivåerna på den glutenfria ersättningsvarorna.

Lägg till en nolla efter kilopriset på pasta i livsmedelsaffärer så hamnar du på den nivå den glutenfria pastan ligger - runt 70 kronor per kilogram!

För en glutenintolerant är det livsviktigt att verkligen äta glutenfritt. Det går inte att fuska för att hålle ned matkostnaden.

Genom att vi inte får äta vanligt spannmål går vi även miste om andra, nyttiga ingredienser i den födan. Brist på folsyra är vanligt hos dem som äter glutenfritt. Därför måste vi få i oss sådana näringsämnen genom annan och dyrare föda.

Den glutenintolerante har därför i genomsnitt högre matkostnader än en "vanlig" person. I dag finns i vissa delar av landet visst ekonomiskt stöd. Här i Västmanlands län får vi 70 procent rabatt av landstinget på vissa livsmedel hos apoteket.

Det kan låta väldigt fördelaktigt, men apotekets grundpriser är högre än den vanliga livsmedelshandelns. Dessutom gäller det bara ett begränsat sortiment och inköpen går via recept som godkänts av läkare eller dietist.

En rad varor finns bara i handeln till mycket högre pris än motsvarande "vanliga" produkter.

Andra län har andra regler. En del har lägre subventioner från landstinget. I en del län får varje celiakipatient en summa pengar i merkostnadsersättning efter en schablon som baseras på ålder och kön.

I en del län, får de med celiaki inget stöd alls.

Det här är orimligt. Celiaki är en sjukdom som drabbar vissa fullständigt oberoende av levnadssätt.

I flera år har Celiakiförbundet kämpat för att de glutenintoleranta ska få samma stöd av samhället, oavsett var i landet man bor.

Målet är en merkostnadsersättning, som redan nu finns i någon form i en del län.

Det viktiga är att att lika stöd gäller överallt i landet. Den 31 augusti har celiakiförbundet fått företräde hos socialministern för att lägga fram sitt krav på rättvist stöd för dem som oförvållat drabbats av den livslånga åkomman celiaki.

Över hela landet pågår därför nu i vecka 34 "celiakiveckan". Medlemmar i celiakiförbundet och dess lokala föreningar i landet vill därför ha ditt och andras stöd i kampen för att rimligt pris på vår nödvändiga och påtvingade matkasse.

De personer som bär t-tröjor med den passande texten "Min mage kostar skjortan" vill gärna att du skriver under uppropet för ekonomsikt stöd för oss som ofrivilligt måste följa en sträng glutenfri, och dyr, diet.

PER M HÖGMAN

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons