Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mathias Jonsson IOGT-NTO: Vad gör man som förälder?

Annons

Nu är skolavslutningen snart här och dagarna fylls inte längre av scheman, raster eller läxor. Det blir tid att umgås med kompisar, åka och bada, spela fotboll, kanske åka på semester. Det är inte konstigt att varje unge längtar efter juni, eller hur?

Men sommarlovet innebär också att många unga kommer in i miljöer där det förekommer alkohol-grillfester, discon, konserter och festivaler. För många unga sker alkoholdebuten just under sommarlovet.

Föräldrar vill naturligtvis det bästa för sina barn. Föräldrar stöttar och hjälper till i skolan, i deras barns fritidsintressen och om det skulle uppstå konflikter. Men när det kommer till frågan om alkohol, då blir många kluvna. Är det bättre att köpa ut öl till grabben när han ska på fest? Då vet jag att han inte får i sig hembränt i alla fall. Eller om dottern kanske man tänker: det är bättre att jag bjuder på ett glas hemma, i lugn och ro, då lär hon sig hantera alkohol. Det är av omtanke vi gör så. Vi vill inte att ungdomarna ska hamna i trubbel, nu eller senare i livet.

Tyvärr så visar forskningen på att ovannämnda exempel ger motsatt effekt. Bland de ungdomar som provat alkohol innan 13 års ålder kommer nästan hälften (47 procent) att återfinnas i statistiken under alkoholberoende, senare i livet. Och mer än 11 procoent har diagnosen alkoholism.

Om alkoholdebuten sker efter 18 år ålder sjunker siffrorna drastiskt till 16 procent respektive 8 procent.

Många föräldrar håller en strikt linje hemma om att aldrig köpa ut till sina ungdomar. Och det är naturligtvis bra. Men forskningen säger att 75 procent av ungdomarna i årskurs 9 är alkoholkonsumenter, trots detta. Ungdomarna får tag på alkoholen genom kompisarna eller bekanta.

Så vad gör man som förälder? Det är inte lätt att ge ett rakt svar på den frågan. Men att prata med sina barn om alkohol och andra droger kan vara ett sätt. Att vara konsekvent i sina beslut, hålla de regler man satt upp och att samtala föräldrar mellan kan också vara viktigt.

Att lära sig om alkohol och andra droger, ungdomskulturer och metoder för att förebygga missbruk lägger en bra grund till dialog med ungdomarna och föräldrar emellan. Det finns många bra internetsidor där man kan hitta information, bland annat på: www.drogportalen.se eller på www.vuxnamotdroger.nu

Visa omtanke om dem du älskar mest, gör det du kan för att de ska få en så bra start i livet som möjligt. Ta avstånd från alkoholen - inte från ditt barn.

Mathias Jonsson

vice ordförande IOGT-NTO

Västmanlands distrikt

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons