Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mats Bennbo, pedagog: Vad händer med Bäckby-Skälby?

Annons

Det är med oro vi pedagoger på Bäckby-Skälby har följt utvecklingen på vårt område. Utveckling är egentligen ett felaktigt ordval, nedmontering är i sammanhanget tyvärr ett mer adekvat ord.

Vi känner stor oro inför det faktum att det arbete vi tycker så mycket om och brinner för, urholkas och försvåras genom ständigt återkommande nedskärningar. Som exempel kan nämnas att personal som går i pension inte längre ersätts med nya krafter.

Vi känner stor oro inför det faktum att det viktigaste vi och vårt samhälle har - våra barn - inte får de bästa förutsättningar de förtjänar och har rätt till enligt skollagen, då specialpedagoger saknas och personal slits mellan många olika arbetsuppgifter. Detta i samband med stora barngrupper i skola och på fritids i kombination med att fler och fler barn behöver större individuella insatser för varje år som går.

Vi känner stor oro inför det faktum att denna trend tillåts fortgå! Är detta något som är validerat av sittande kommunstyrelse, undrar vi.

Idag, den 13 maj, tas med största sannolikhet ett beslut som innebär att samtliga årskurs 6-klasser på området inom ett par år flyttas upp till Bäckbys högstadieskola.

Denna inriktning har drivits och drivs av högsta skolledningen på vårt område. Detta är inte ett pedagogiskt förankrat beslut, utan enbart ett ekonomiskt sådant. Bakgrunden är att områdets skolor skulle ha för stora ytor, då underlaget enligt prognoser för kommande högstadiegrupper på Bäckby-Skälby sjunker.

2400 kvadratmeter ska sparas in. Även om kommande barngrupper blir mindre, kan vi som jobbar med dessa dagligen intyga att våra grupper och klasser sannerligen inte har för mycket plats. I själva verket är situationen redan nu snarare den motsatta. De som har kalkylerat dessa uträkningar måste ha missat det faktum att barn - tack och lov - är mobila.

Hotbilden har varit och är att personal-styrkan måste minskas ytterligare om vi behåller våra skolytor, då skolorna vansinnigt nog ska betala hyra till sin egen kommun. Vad ska skolorna annars användas till?

Situationen på Bäckby-Skälby har under många år varit sådan att ett stort antal ungdomar (och föräldrar) väljer bort Bäckbyskolans högstadium. 38 procent av ungdomarna redan boende på området väljer ett annat högstadium när den tiden kommer. Fyra av tio! Detta kan inte ses annat än som en stor tragedi för hela vårt stora område och samtliga skolor däri. Områdets skolledning lobbar alltså nu för ett mycket defensivt förslag som bygger på att acceptera denna sorgliga tradition och anpassa sig temporärt istället för att försöka vända den nedåtgående trenden.

På den direkta fråga vad som gjorts för att visa på Bäckbyskolans många starka sidor, och jobba för att behålla de ungdomar som bor inom gångavstånd till skolan, kunde områdets högste chef tyvärr inte ge ett enda konkret exempel. Det saknas alltså en övergripande strategi för att satsa expansivt och all fokus läggs istället på att banta, acceptera och förminska.

En flytt av sexorna till Bäckby för också med sig stora omvälvningar på våra låg- och mellanstadieskolor. Fridhemsskolans nu mycket väl fungerande grundskola läggs i så fall ned. De specialpedagogiska mycket känsliga verksamheter som också finns där hänger i luften. Beslutet tas utan att veta var dessa hamnar.

Förskoleavdelningar flyttas för att möjliggöra förtätningar. Fritidsverksamhet med hundratalet barn blir utan helt egna lokaler. Skulle detta beslut tas målar vi samtidigt in oss i ett hörn, då vi inte sedan kan ta emot de stora barngrupper som följer. Detta samtidigt som ett flertal stora, privata intressenter nu ger sig in och konkurrerar om de barn vi har.

Vad händer med Bäckby-Skälby som område när fler barn väljer bort skolorna där de bor? Dessa ekonomiska neddragningar får stora konsekvenser. Är detta något som sittande kommunpolitiker ställer sig bakom? Det måste det väl vara, då det är de som

ytterst tagit besluten. Eller?

Mats Bennbo

Pedagog på Bäckby

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons