Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mats Ericson: USA hotar demokratin i Venezuela

Annons

Venezuelas president Nicolas MaduroFoto: AP/TT

Den 20 maj går Venezuela till val och landet befinner sig mitt i en valkampanj. Internationella medier har bestämt sig för att valet kommer att präglas av valfusk och struntar därför i att rapportera från valrörelsen. Precis vad USA och högeroppositionen beordrat.

Opinionsmätningar visar dock att 66–70 procent av de röstberättigade planerar rösta i presidentvalet. Det är en högre andel än motsvarande i Colombia, Mexiko och Brasilien som också har presidentval den närmaste tiden.

Flera opinionsinstitut visar att den sittande presidenten Nicolas Maduro leder med ca 35–55 procent följd av oppositionens kandidat Henri Falcón med 25–36 procent och på tredje plats hamnar frikyrkopastorn Javier Bertucci med 11–16 procent.

Oppositionen är mycket splittrad och har svårt att övertyga de som är missnöjda med Maduro att gå och rösta den 20 maj. Högerpartierna uppmanar öppet till valbojkott vilket även USA gör. Men trots allt verkar oppositionen sakna både en gemensam ledning och riktning och att detta resulterat »i en tragedi för de demokratiska krafterna«.

USAs vicepresident Mike Pence har agerat och lovat ge 16 miljoner dollar i »humanitär hjälp« till de venezolanska flyktingar som sägs finnas i Colombia och Brasilien. De är snarast ett problem som skapats av sanktionerna och den ekonomiska blockad som USA driver. Chavismen är stark bland befolkningen och styr i 19 av de 23 delstaterna i landet.

Starka krafter driver på för en utländsk intervention. Oppositionen talar om en »humanitär lösning« samtidigt som de stöder sanktioner mot Venezuela och ekonomisk krigföring.

Vad som kommer att hända under eller efter valet är svårt att säga, men det gäller att följa vad som händer i verkligheten och inte bara lyssna på internationella media som snarast står Trump och högern närmast. Helt klart är att USA är ett allvarligt hot mot demokratin i Venezuela!

Mats Ericson

tidigare kommunalråd för Vänsterpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons