Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mats Ericson (v): Försvara den restriktiva narkotikapolitiken

Annons

Det Dan Karlsson den 12 juli och vänsterpartiets riksdagsgrupp förespråkar, tar jag avstånd från: Att avkriminalisera det egna missbruket av narkotika är inte humanitärt utan lämnar missbrukarna i sticket. Det rycker även undan grunden för den restriktiva narkotikapolitiken, nämligen att allt innehav och bruk av narkotiska preparat är illegalt och ska inte tolereras av varken allmänhet, polis eller rättsväsende.

Därmed inte sagt att allt fungerar i dag. Alltför många får narkotiska preparat utskrivna av läkare och då är det per definition inte illegalt, men här förstår inte jag, varför det ska vara omöjligt att samköra register och granska apotekens försäljning av narkotiska preparat för att identifiera och ta itu med de läkare som inte tar sitt ansvar.

Det brister också i flera andra avseenden såväl polisiärt som de praktiska möjligheterna att ge vård till den enskilde missbrukaren. Men varför vi skulle backa av de skälen förstår jag inte. Vi måste arbeta för att få en fungerande helhet!

Men det som Dan Karlsson förespråkar, att avkriminalisera det egna bruket, får orimliga konsekvenser. Det skulle i princip vara legalt att uppträda påtänd på stan och att köra bil narkotikapåverkad. Det är svårt redan i dag när man ser, att det inte är möjligt att »sätta dit« en missbrukare som 42 gånger tagits av polis narkotikapåverkad bakom ratten. Det visar att det finns luckor i lagstiftningen och/eller att åklagarmyndigheten inte bryr sig om att agera.

Med »sätta dit« menar jag att den person det handlar om skall straffas på samma sätt som rattfyllerister straffas när de kör onyktra. Men däremot måste man ge kriminalvården ett annat innehåll när det gäller att erbjuda verkliga vårdinsatser för missbrukare under och efter strafftiden.

Det gäller till och med att börja agera redan när missbrukare är häktade, vilket vi försökt komma i gång med i bland annat Västerås. Under min tid som ordförande i individ- och familjenämnden försökte vi få i gång uppsökande insatser redan på häktet för att motivera missbrukare att söka vård för sitt missbruk. Hur det gått med den modellen törs jag i dag inte säga någonting om för det fanns tyvärr ett naivt motstånd inom Proaros att sätta i gång med sådant uppsökande

arbete.

I kommunledningen erbjöd vi staten att på kommunal mark bygga ett nytt ungdomsfängelse efter kanadensisk modell som verkligen ger dömda unga en omstart på sitt liv med en bredd av olika insatser av studier, praktiskt arbete och en helt drogfri strafftid.

Det finns mycket mer att göra för att stärka det förebyggande arbetet, vilket vi lyckades få fram ett program för i Västerås. Med inspiration från narkotikasamordnaren Björn Fries och Mobilisering mot narkotika har kampen mot narkotikan flyttat fram sina positioner i stort sett över hela landet. Så det finns ingen anledning att ge upp!

Att bruket av alkohol är så mycket mer omfattande än missbruket av narkotika kan heller aldrig vara ett argument för att man ska börja se mellan fingrarna när det gäller narkotikan. Det är ett skenargument från Dan Karlssons sida. Eftersom alkohol är legalt skall överkonsumtionen mötas med sina

metoder, från att förhindra verkligt unga att överhuvudtaget smaka alkohol till att få ner konsumtionen i tjugoårsåldern och bland medelålders kvinnor, vilka är de snabbast växande konsumentgrupperna i dag.

Men narkotikan har sina egna förutsättningar och det gäller att hålla fast vid den restriktiva narkotikapolitiken som har ett stöd av 96 procent av den svenska befolkningen. En och annan tomte som Alexander Bard får framträda i tv och prata för en

avkriminalisering av narkotika.

Tyvärr har drogliberalerna i RFHLs ledning påverkat vänsterpartiets riksdagsgrupp men sista ordet är inte sagt än. Det finns ett brett och starkt motstånd inom partiet mot att urholka den restriktiva narkotikapolitiken.

Mats Ericson

Före detta kommunalråd för vänsterpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons