Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mats Nydahl: Stöd Gambias sköra demokrati

Annons

Gambier flyr från fattigdom

Gambier köar för att rösta i parlamentsvalet i april 2017. Foto: AP

I december förra året hände det som ingen trodde kunde hända. Gambias diktator sedan 22 år förlorade presidentvalet. Yahya Jammeh tvingades, med hjälp av grannlandet Senegals militär, bort från sin post.

Den demokratiskt valde Adama Barrow installerades på presidentposten. Demokratin är räddad. Eller är den det?

Jodå, mycket går åt rätt håll i den nya Gambia.

Jannehkommissionen, så kallade efter dess ordförande Surahata Janneh, undersöker det finansiella fiffel som förekom under Yahya Jammeh. Kommissionens advokat Amie Bensuda ställer före detta direktörer, chefsekonomer med flera mot väggen.

Allt inför öppen ridå på tv. För många gambier känns det overkligt att kunna se hur de som missbrukat gambiska medel hålls ansvariga.

Samtidigt med Jannehkommissionens arbete pågår rättegången mot nio högre befäl inom den numera avskaffade säkerhetstjänsten. De nio är anklagade för bland annat bortförande, mord, tortyr, misshandel och framställanden av falska handlingar.

Den nye presidenten Adama Barrow har hittills gjort det mesta rätt. Vid sitt tal i Förenta Nationerna hyllade han alla FN:s demokratiska principer och talade sig varm för jämlikhet mellan könen. När han förra månaden svor in sex nya domare var tre av dem kvinnor. Gambias vice president är också kvinna.

När African Commission on Human and Peoples’ Rights (ACHPR) möttes i huvudstaden Banjul i början av november i år kunde Barrow berätta att organisationens sekretariat ska placeras i Banjul. Och han försäkrade att bestämmelserna för mänskliga rättigheter ska stärkas i den nya konstitutionen.

Organisationen National Council for Civic Education (NCCE) i Gambia är skapad för att utbilda människor i deras demokratiska rättigheter och skyldigheter, för att på så sätt lägga grunden till en demokratisk miljö i landet. Man avverkar de olika delarna av landet en efter.

Allt det här låter ju fantastiskt bra! Så nu kan alla biståndsorganisationer lämna Gambia, nu fixar de det här? Nej, det är precis tvärtom.

Nu behöver det här lilla västafrikanska landet allt stöd vi kan ge. Demokratin är mycket skör.

Efter 22 års stenhård diktatur är landet genomkorrumperat. Mängder av människor på politiska förtroendeposter, inom näringsliv och lokalt ute i byarna har nått sina positioner tack vare den förre diktatorn. Och de klamrar sig fast vid sina förmåner efter bästa förmåga. Adama Barrow har ett tufft jobb framför sig när han ska bryta ner dessa destruktiva strukturer.

Det gambiska folket är otåligt, åtskilliga vet inte vad demokrati innebär. Många tror att välståndet ska komma raskt utan problem. Många klagar över att inget hänt på ett helt år och den förra diktatorns anhängare gör vad de kan för att spä på otåligheten på sociala medier och med demonstrationer.

Ett sätt man använder är att väcka gamla stammotsättningar till liv. Jammeh tillhörde Jolafolket och han gynnade sin stam så gott han kunde.

Nu går ryktet att Jola i stället missgynnas. Stammotsättningar har lett till krig i andra afrikanska stater medan Gambia förskonats och i stort sett har inga motsättningar funnits.

Den här mycket allvarliga utvecklingen måste stoppas. Den svenska biståndsorganisationen Gambiagrupperna, med sin lokala Västeråsgrupp, finns just nu ute i 16 byar och tränar bland annat konflikthantering.

Förutom detta finns den enorma fattigdomen fortfarande kvar, och i byarna inne i landet hänger sedvänjan med kvinnlig könsstympning kvar. Vi jobbar hårt för att få bort den, men behöver allt stöd.

Ungefär 10 000 gambier har varje år de senaste åren försökt fly till Europa. Ett utvecklat, demokratiskt och mer välmående Gambia skulle stoppa flyktingströmmen, eftersom det är fattigdomen man flyr ifrån.

I dag den 5 december är det enligt FN Internationella dagen för volontärarbete för ekonomisk och social utveckling. Den kallar vi för Gambiadagen.

Och just nu är det extra viktigt att stötta demokratin i Gambia. Än är Gambia ett demokratiskt ljus på den afrikanska kontinenten. Hjälp oss att hålla det brinnande!

Mats Nydahl

ordförande Västerås Gambiagrupp

Läs mer: Västeråsare aktiv med bistånd till Gambia

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons