Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mats Odell: Bättre att satsa på vård än på vodka

Annons

Min företrädare på posten som kommun- och finansmarknadsminister, Sven-Erik Österberg, anklagar i VLT den 5 juli regeringen för att genomföra ett "snabbt och brutalt systemskifte".

Jag vet hur det känns att förlora val. Och jag har många års erfarenhet av att stå både utanför riksdagen och utanför regeringen.

Över en miljon människor i vuxen ålder stod utanför arbetsmarknaden när Sven-Erik Österberg och hans regering röstades bort av väljarna. Att bryta utanförskapet är vår främsta utmaning. Fler måste få känna stoltheten att ha ett eget arbete och egen försörjning.

Jag kan försäkra Sven-Erik Österberg om att den politik som Alliansen genomför inte är ett systemskifte, utan en återgång till de principer som en gång byggde vårt välstånd. Det är ju i grunden gammal svensk arbetarmoral att det ska löna sig att arbeta.

Vi har nu den lägsta arbetslösheten sedan 1991 och ungdomsarbetslösheten har minskat med 27 procent på ett år. Allt är inte alliansregeringens förtjänst, men helt klart är att tiotusentals människor har kunnat lämna arbetslöshet och utanförskap tack vare jobbskatteavdrag och nystartsjobb.

Regeringens ambition att minska det statliga ägandet av företag tycks Sven-Erik Österberg ha särskilt lite till övers för. Vän av ordning kan påpeka att Österberg själv skrev under den sista socialdemokratiska budgetpropositionen som utlovade försäljningar för 45 miljarder kronor under en treårsperiod. Och som samtidigt underströk att "på en väl fungerande marknad saknas det skäl för staten att agera producent".

Försäljningen av statliga företag är en viktig del i vårt arbete att förbättra den svenska ekonomins funktionssätt. Vi är övertygade om att det är bra för vårt gemensamma folkhushåll om staten inte blandar ihop kommersiella intressen med lagstiftningsarbete och övervakning av konkurrensen. Vi tror också att privata entreprenörer kan ge de statliga företagen bättre förutsättningar att växa, utvecklas och skapa nya jobb.

Men en viktigare fråga är synen på vad som är det offentligas uppdrag. Staten har i dag 770 miljarder kronor låsta i olika affärsrörelser - alltifrån vodkaframställning, bank och bolån till uthyrning av kontor. Samtidigt är behoven av investeringar i välfärdens kärnverksamheter stora. Vi behöver få fram fler äldreboenden och rusta vårdplatserna på våra sjukhus till en åldrande befolkning, förbättra väg- och järnvägsnäten och stärka forskningen och utbildningen för att klara globaliseringen. Detta är verksamheter där staten måste ta huvudansvaret.

Genom försäljningarna av statliga företag kan vi minska statsskulden och skapa resurser för mer angelägna välfärdsinvesteringar. Där går skillnaden mellan mig och Sven-Erik Österberg. Medan han föredrar att ha skattebetalarnas medel låsta i börsföretag, använder jag hellre våra gemensamma medel till att utveckla välfärden.

Mats Odell (kd)

Kommun- och finansmarknadsminister

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons