Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MBR: Sparåtgärder äventyrar säkerheten

Kommunals fackstyrelse på brandstationen i Västerås vill uppmana politiker, företagare, myndigheter samt kommuninvånare inom Mälardalens Brand- och räddningsförbunds insatsområde (Västerås stad samt Hallstahammars och Surahammars kommuner) att verkligen läsa igenom den nya handlingsplan för MBR, som är ute på remiss och komma med synpunkter. Synpunkterna ska vara inne senast den 10 oktober.

Annons

Om man tror att tjänstemännen inom MBR som är tillsatta av politikerna för att sköta verksamheten, verkligen ser till företagens och kommuninvånarnas bästa lurar man sig själv, anser Kommunal.

Här följer några exempel på vad man bör vara uppmärksam på:

Man lovar i handlingsprogrammet att man är på plats inom vissa tider. Vad är man på plats med? Det kan komma ett utryckningsfordon inom utlovad tid. Men hur många kommer? Vad säger man på Centrallasarettet, Västerås flygplats och andra företag om att man är på plats med tre man och får vänta på förstärkande styrka innan livräddning med rökdykning kan påbörjas? Vad säger man som kommuninvånare om att behöva stå och vänta flera minuter innan brandmännen kan gå in och leta efter en saknad familjemedlem?

Man vill också kunna minska styrkorna i Västerås, Skultuna, Surahammar och Virsbo med en man vid sjukdom, Hallstahammar och Kolbäck ska kunna minskas med två man. Det innebär att man inte kan utföra livräddande insats med rökdykning eller säkra en olycksplats vid trafikolycka för de drabbade samt egen personal innan förstärkande styrka anlänt. Vilka konsekvenser det kan få kan var och en räkna ut själv.

Nu säger man att politikerna har gett oss för lite pengar så därför så måste man vidta dessa sparåtgärder i handlingsprogrammet. Vi har fått lite drygt åtta miljoner kronor mer än förra året. Används pengarna rätt? Är det kanske för lite pengar?

Man har inte gjort en riktigt riskanalys sedan 1995 i Surahammar, 1996 i Hallstahammar och Västerås trots att det finns en lag som säger att man ska ha en aktuell riskanalys i varje kommun. Låt en utomstående granska riskerna i MBR:s insatsområde och komma fram till vad som behövs för att inte äventyra säkerheten för dem som har verksamhet, arbetar samt vistas inom MBR:s insatsområde!

Redan i somras hade styrkorna inom förbundet för lite folk på grund av att man tillämpat olika avsteg i det handlingsprogram som gäller nu för MBR. Till exempel så har styrkan i Virsbo haft för lite folk för att kunna utföra livräddande rökdykarinsats innan förstärkning anlänt från Surahammar. Visste Surahammars största arbetsgivare om det?

Vid drunkning har man den gångna sommaren kunnat få vänta i 15 minuter innan dykning kunnat påbörjats i Mälarstaden Västerås.

Detta är bara några exempel på vad som kan inträffa och vad som har hänt.

Man skyller det på politikerna och säger att de har godkänt avstegen, så man har all rätt att äventyra säkerheten för kommuninvånarna inom MBR:s insatsområde samt utsätta utryckande personal för en psykisk och fysik ohälsa vid insats.

Var det så man tolkade att det handlingsprogram som nu gäller skulle användas när man läste igenom det och lämnade sitt remissvar som politiker, företagare, myndighet och kommuninvånare?

Vi inom Kommunal anser att man från förvaltningsledningens sida brutit mot handlingsprogrammet, andra gällande lagar och föreskrifter och har därför anmält dem till Arbetsmiljöverket.

Bo Karlsson

Michael Melin

Björn Svensson

Ted Andersson

Carmelo Lundblad

Kent springare

Kommunals fackstyrelse för Mälardalens Brand- och räddningsförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons