Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med goda relationer finns ingetutrymme för våld och mobbning

Annons

s förstasida den 18 januari. Hot och alla former av trakasserier är naturligtvis oacceptabla. Hur har vi hamnat i den bisarra verklighet att detta tillhör vardagen i skolan? Jag hoppas med mina tankar här kunna bidra till en diskussion.

Kortsiktiga lösningar måste till i akuta lägen. Vuxna hemma och i skolan måste tydligt visa vad som är acceptabelt och vad som inte tolereras. Skola och hem måste enas om hur. Att poliser och domstolar ska behöva rycka ut till vår hjälp avslöjar bara det misslyckande vuxenvärlden gjort. Att mesigt lura in sig själv och andra i tankebanor som "det är så det går till i skolan", "vi måste ta hänsyn till det språkbruk som råder i skolmiljön nu för tiden" är inte bara ett självbedrägeri utan också ett svek. Mycket finns skrivet för oss vuxna om hur vi ska bära oss åt för att bli så medvetna och modiga, att vi klarar att sätta tydliga och kloka gränser.

Långsiktiga lösningar måste formuleras. Den 17 januari lyfte Bob Jonson i sitt inlägg fram viktiga faktorer som gör de problem vi har i skolan mer begripliga, som bostadssegregationen (så tydlig i Västerås) och samhällets socioekonomiska struktur. Vilken studietradition de unga växer upp i nämner han också liksom den dystra verklighet alldeles för många ungdomar lever i - känslor av utanförskap (där mobbning kan vara en del). Vi måste inse att allt detta påverkar oss och våra liv på ett avgörande sätt och vi måste vaska fram såväl hur det sker som varför.

Om man skrapar aldrig så lite på ytligheten i vår omvärld, dyker snart en rad mer eller mindre suspekta "egenintressen" upp: Det finns till exempel en övertro på nödvändigheten av ekonomisk tillväxt. Girighet och empatistörningar följer i dess spår. "Framgångsrika mycket-vill-ha-mer-människor" som lurar både sig själva och omvärlden - det är sorgligt att se det om och om igen!

Ett annat välkänt fenomen är rädslan. Rädslan för vad andra ska tycka och tänka kan lägga de mest förfärliga hinder i vår väg. Vi tror att vi måste hålla oss väl med hela kundkretsen, alla föräldrar, kort sagt alla med någon form av inflytande. Ja, så till den milda grad tror vi det, att vi dagtingar med vår övertygelse och intalar oss att "det inte spelar någon roll" hur vi handlar. Vi vågar inte stå upp för våra värderingar - kanske av rädsla för repressalier i någon form.

Våra millimeterplanerade vardagar, där vi ständigt tvingas prioritera är ett tredje exempel. Vi inbillar oss att det går att avvara tid för reflektion, tid för våra barn, även tid för vila och återhämtning. Det hämmar sig och resulterar i att vi avskärmar oss. Vi orkar inte tänka på konsekvenser och kan inte känna in hur andra och vi själva mår. Hur ska vi då kunna ställa upp för varandra, förstå vad som fattas våra barn? Det är som om vi tillåter att vi blir lurade på själva livet, som om vi låter "något annat" än våra djupaste behov styra oss.

När ett litet barn föds och vi får hålla det i våra armar blir allt så tydligt. Vårt behov av varandra är oändligt. Utan varandra dör vi. Det är genom andra människor vi förstår oss själva. Vi behöver spegla oss i andra för att kunna få syn på oss själva. Vi behöver omvårdnad, stöd och hjälp av andra. Och vi mår bra av att kunna ge varandra allt detta.

Det är min övertygelse att kunskapen om våra mänskliga grundbehov - psykiska som fysiska - måste vara en av grundpelarna i framtidens skola. Utifrån den kunskapen kan sedan kunskapen om hur vi tillfredsställer våra grundbehov växa fram. Då får vi på allvar förutsättningar att bemöta varandra på ett gott sätt, samverka, samspela och skapa goda cirklar där hållbar utveckling är möjlig - psykisk som fysisk. De relationer vi har till andra människor är avgörande för hur våra liv gestaltas. Där goda relationer skapas finns inget utrymme för något så futtigt som våld och mobbning. I ett sådant klimat finns öppna sinnen och jordmån för lärande.

Mildred Lavonen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons