Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med rent spel i politiken respekteras väljarna

Annons

Vi kristdemokrater vill ha rent spel i politiken. Att kandidaterna på Junilistan har förstått att det kan bli knepigt om man kommer till EU-parlamentet utan ett riksdagsparti i ryggen rättfärdigar inte rent moraliskt att man efter sina namn på valsedeln sätter en partibeteckning man inte står bakom. Det är att vilseleda väljarna, särskilt som Junilistans valpropaganda till EU-valet inte överensstämmer med det parti kandidater på Junilistan valt att sätta efter sitt namn. Görel Flyckt medger i en intervju i tidningen Kristdemokraten nummer tolv, att det kanske ser lite konstigt ut att hon använder partibeteckningen kristdemokrat efter sitt namn på Junilistan trots att hon lämnat partiet.

Kristdemokratiska väljare skall naturligtvis rösta på någon som står på den kristdemokratiska valsedeln. Då vet man vilken ideologi som ligger bakom partiet.

På Junilistan finns personer från ultraliberaler till folk långt ut på vänsterkanten. Partiets nerv är missnöjet. Det brukar inte bli något långsiktigt hållbart med sådana partier. Ny demokratis företrädare insåg efter ett tag att man nog borde ha börjat med ideologin. Partiet blev en dagslända.

Görel Flyckt tar till brösttoner när det gäller kristdemokraternas nomineringsprocess och beskyller mig för att komma med lögner.

Jag vill bara upplysa om att nomineringskommittén gick mycket noggrannt tillväga genom att intervjua medlemmar och ett antal kandidater samt genom att ha ett provval som dock gav ett klent resultat, bara 9 procent av medlemmarna röstade och där vann Lennart Sacrédeus, som är en av våra EU-kritiska kandidater.

Skulle detta ligga till grund för en vallista med hans namn i toppen trots att Anders Wijkman i förra EU-valet fått 79 000 röster och Lennart Sacrédeus 12 000 röster? Ingen seriös valberedning skulle lämna fram ett sådant förslag. När listan spikades uttryckte Lennart Sacrédeus att han var nöjd med sin tredjeplacering efter Helena Halldorf-Romero.

Görel Flyckts onyanserade rubrik om ett överstatligt Europa måste förklaras. Vi kristdemokrater välkomnar i det nya grundlagsförslaget att subsidiaritetsprincipen ska gälla i EU, vilket betyder att beslut ska fattas på lägsta effektiva nivå. Detta är kristdemokraternas eget maktdelningsbegrepp och det kommer vi att kämpa för i EU-parlamentet. Denna princip är det viktigaste intrumentet för att hindra en överstatlighet.

Men begreppet subsidiaritet innebär också att de frågor vi i Sverige inte själva klarar av att hantera ska läggas ett beslutssteg högre. Klimatfrågorna är ett bra sådant exempel. Där måste vi också ha olika former av majoritetsbeslut för att komma till skott och få genomförda beslut nödvändiga.

I säkerhets- och försvarsfrågor anger den nya grundlagen att det måste vara ett enhälligt beslut om medlemsländerna skulle bestämma sig för någon form av gemensamt försvar. Vi kristdemokrater anser inte att ett sådant beslut ska fattas och detta är vi inte ensamma om att tycka! Vi säger däremot inte nej till att delta i fredsbevarande styrkor när oroshärdar uppstår.

Om begreppet överstatlighet används på ett onyanserat sätt vilseleder man väljarna och det borde vi politiker avstå ifrån.

ELISABET FRIDÉN

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons