Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med socialdemokraterna i utförsbacken

Annons

Med stort intresse har jag tagit del av några artiklar om Schweiz ekonomi. De tankar och synpunkter som presenteras där överensstämmer med mina egna.

Efter andra världskrigets slut hade Sverige och Schweiz ett likartat utgångsläge. De hade inte drabbats av krigets förödande skadeverkningar.

Det ligger nära till hands att jämföra den ekonomiska utvecklingen i de båda länderna. Speciellt intressant blir jämförande statistik då Sverige i motsats till Schweiz har valt ett socialistiskt system där staten ständigt ökat sitt inflytande.

Här följer någrapunkter:

1. Sverige var en gång ett av världens rikaste länder men har fallit till en 14:e plats. Schweiz har passerat oss och har nu en position i toppen.

2. BNP per capita uppgår till 31 700 dollar i Schweiz men i Sverige till mer blygsamma 25 400 dollar.

3. Arbetslösheten är cirka 4 procent utan försköning av siffror.

Utan all populistisk sifferexercis torde den verkliga arbetslösheten uppgå till minst 12 procent i vårt land. Ovanstående uppgifter finns i officiella källor.

Schweiz ledningsfilosofi och politiska struktur är utomordentligt intressant. Socialistiska system har där lyst med sin frånvaro. I Sverige har däremot staten framställts som medborgarnas frälsare.

Sverige har världens högsta skattetryck. Hela vår offentliga sektor omfattar omkring 60 procent av BNP. Det är också ett världsrekord.

Enligt aktuell statistik finns i dag 250 statliga myndigheter i vårt land med 250 000 anställda, ofta med politiskt utnämnda chefer.

Regeringens kansli omfattar det otroliga antalet av drygt 4 000 anställda. Ja, du läste alldeles rätt! Inte överraskande att Sverige befinner sig i en allt brantare utförsbacke.

Det bör noteras att i Schweiz är kontakten mellan medborgarna och politikerna mer nära och öppenhjärtig. Borgmästarna innehar ett hedersuppdrag som omfattar maximalt 9 år. Den sjukvårdskris som vårt land genomgår existerar inte i Schweiz. Där kan alla få vård utan ett långt köande.

Det är beklagligt inte minst för de gamla hederliga socialdemokraterna att vi rullar vidare i utförsbacken. Så länge vissa socialdemokrater fortsätter att med näbbar och klor försvara förlegade principer, skadar det Sveriges ekonomi och välfärd.

LENNART JANSSON

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons