Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medlemskap i kyrkan en trosfråga

Annons

Under rubriken "Ingen julotta för snyltare" tar VLT:s huvudredaktör Elisabeth Bäck upp frågan om personer som lämnat Svenska kyrkan ska få delta i kyrkans aktiviteter.

Jag måste säga att jag blev mycket förvånad. Dels över utspelet i sig, dels över de argument som leder fram till ifrågasättandet.

För det första säger sig Bäck tro på Gud utan att vara bekännande kristen. I min värld är tron på Gud en nödvändig och tillräcklig förutsättning för att vara "kristen". Alltså förstår jag inte logiken.

För det andra reducerar hon medlemskapet i kyrkan till ett slags försäkringsfråga. Något som kan vara bra att ha när något sorgligt inträffar. Det är ganska vanligt att tänka så, men om försäkringen ska fungera i praktiken, det vill säga att kyrkan ska kunna ge stöd och tröst i motgångens stund, måste man väl ändå tro på kyrkans grundteser?

Om man nu inte tror att:

w Gud har skapat allt levande på jorden.

w Bibeln är "Guds ord", utan snarare ett tidsdokument nedskrivet av vanliga människor under cirka 200 år.

w Jesus är Guds son utan endast en av många "profeter" med stort socialt engagemang och en rebellisk inställning till den romerska överhögheten.

w Jesus uppstod från dödsriket på tredje dagen.

Kort sagt, om man inte tror på de grundteser som Svenska kyrkan vilar på, ska man och kan man då vara medlem i Svenska kyrkan? Uppenbarligen kan man vara med men jag ifrågasätter starkt om man bör vara med.

För mig är medlemskapet i kyrkan helt och hållet en trosfråga, som inte har någonting med ekonomi eller försäkringar att göra.

Ska då personer som har lämnat Svenska kyrkan få delta i kyrkans aktiviteter? De flesta föreningar och sammanslutningar har väl en ambition att växa i medlemsantal. Därför välkomnar man gärna icke medlemmar till sina sammankomster i hopp om att de ska tycka om det de hör eller ser och därmed kanske bli nya medlemmar. Att straffa dem som av någon anledning har lämnat kyrkan, genom att utestänga dem från kyrkans aktiviteter, känns som ett säkert sätt att se till att de aldrig mera kommer tillbaka. Med Elisabeth Bäcks förslag kommer kanske inte ens midnattsmässorna att dra fullt hus i framtiden. Det kan väl ändå inte ligga i kyrkans intresse?

Avslutningsvis vill jag säga att jag tycker det tråkigt, för att inte säga tragiskt, att kyrkan med sina högtstående etiska och moraliska värderingar inte har förmågan att engagera och attrahera flera människor i dagens samhälle, som verkligen ropar efter ett återupprättande av de etiska och moraliska värdena.

Det är verkligen något för kyrkans företrädare att fundera över.

Hans Liliegren

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons