Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer brukarinflytande inom hemtjänsten!

Annons

Många personer på flera beslutsnivåer påverkar hemtjänsten vid dess praktiska utövande. Denna mångfald är en anledning till inneboende trögheter mot förändringar. Att vända en atlantångare är en talande liknelse.

Med beundran läste jag enhetschefen Karin Andréassons ingående analys över de många faktorer som påverkar hemtjänsten sådan den framställs i VLT den 26 april 2005 under rubriken "Chefens forskning räddar hemtjänsten?"

Själv är jag 91+, ensamstående och sedan ett par år hemtjänstbrukare. Jag tillhör visserligen en annan kommun (Falun) men vill ändock ge mig tillkänna.

Sedan ett par år har jag nämligen förmånen att delta i ett lovande experiment där brukarinflytande anslår tonen. Initiativet kom från sju handikappförbund, vilket resulterade i Projektet Personlig Service (PPS). Detta har utformats av Eva Wikström, som den 2 maj i år fick sin licentiatavhandling i sociologi vid Institutionen för samhällsvetenskap vid Växjö universitet granskad och godkänd. Avhandlingens namn, "Inflytandets paradoxer. Möjligheter och hinder för självbestämmande och inflytande inom hemtjänsten," återspeglar något av den vånda som också Karin Andréasson måste ha känt vid genomförandet av sina planer.

I dess praktiska tillämpning upplever jag PPS-idén som enkel och smidig. En bärande idé är att hemtjänstbrukaren får ett betydande medinflytande. I mitt fall innebär detta att jag får två timmar städhjälp varannan vecka. Under två timmar den mellanliggande veckan får jag önska hjälp med det som för tillfället är mest aktuellt. Många gånger är det små problem som i ensamheten växer sig stora. Det kan röra sig om omplantering av inomhusblommor, hjälp i trädgården, inbärning av ved till öppna spisen eller småreparationer av klädesplagg. Det kan också gälla en promenad, en intellektuell stimulans i form av ett gemensamt korsordslösande eller ett samtal i lugn och ro.

Systemet är flexibelt på det sättet att städningstimmarna efter min önskan kan naggas i kanten till förmån för den uppgift, som jag vid tillfället bedömer mest angelägen. Det är med andra ord jag som sätter ribban. Dagsplanen görs upp i samråd med hemtjänstassistenten, oftast över en kopp kaffe.

Försöksverksamheten har slagit väl ut och håller nu på att utvärderas. Bägge parter uppger sig vara nöjda. Några uppgifter om fördyringar har inte försports, snarare tvärtom. Faluexperimentet uppmärksammades av Svenska Dagbladet den 26 juli 2004 i artikeln: "I Falun bestämmer vårdtagarna. Nytt projekt vid hemtjänsten ger de äldre mer valfrihet och högre livskvalitet". I artikeln nämns bland annat att sjukfrånvaron minskat.

E. Börje Bergsman

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons