Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer kan återvinnas med rätt förutsättningar

Annons

Återvinningsindustrierna ser positivt på flera av regeringens ambitioner, och är gärna med och genomför dem. Därför har vi givit näringsminister Maud Olofsson (c) och miljöminister Andreas Carlgren (c) fem nyårslöften. Vi lovar att verka för:

* minskad klimatpåverkan

* nya jobb

* minskat resursslöseri

* ökat nyföretagande

* stärkt export

Materialåtervinning minskar klimatpåverkan eftersom det krävs avsevärt mindre energi att återvinna än att ta nytt material ur jordskorpan. Med återvinning som en självklar del av regeringens kommande klimatstrategi, får frågan den prioritet den förtjänar. Men än är det mycket som inte återvinns. Sju av tio aluminiumförpackningar slängs, åtta av tio plastförpackningar och fyra av tio kontorspapper. Högre återvinningsambitioner och sund konkurrens från kommunala bolag ger minst 10 000 nya jobb på tio år. En viktig del är att basera insamlingen på material, alltså med en behållare för allt metallskrot där man även kan slänga stekpannan.

Drygt hälften av allt hushållsavfall bränns - bara 33 procent materialåtervinns och 11 procent bearbetas biologiskt (2005). Genom att se till att kommunerna upphandlar avfallsbehandlingen, som lagen om offentlig upphandling (LOU) kräver, minskar flödena till den kommunala avfallsförbränningen och större mängder avfall kan material- återvinnas.

Det växer så det knakar i återvinningsbranschen, med nya företag och nya tekniker - från bakterier som renar jord till separering av plaster med saltvatten. Nyföretagarandelen är dubbelt så hög som i tillverkningsindustrin som helhet. Med skärpt avgränsning av kommunala avfallsbolagens monopol till verkligt hushållsavfall och skärpta krav på kommunerna att upphandla avfallshanteringen, ökar återvinningen och fler företag kan blomstra.

Kinas snabba tillväxt kräver import av råvaror som järn och metall. Ju större del som baseras på återvunna råvaror, desto bättre för miljön och klimatet. Tillsammans med världens återvinningsindustri står vi för en betydande del av Kinas råvaruförsörjning. Med ökad, långsiktig offentlig forskning på återvinningstekniker, stärks grunden för en ny svensk miljöbaserad exportindustri.

Återvinningsbranschen bidrar till ett resurssnålare, effektivare samhälle med minskad klimatpåverkan, fler arbetstillfällen och starkare ekonomi - allt i linje med regeringens valmanifest som slog fast att vi ska -göra mer med mindre-. Får vi förutsättningarna, gör vi ännu mer.

Annika Helker Lundström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons