Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer kärlek och färre piller!

Annons

Problemen med den höga förskrivningen av läkemedel till äldre personer har hamnat i fokus och det är bra. I den revisionsrapport som presenterades i Landstinget Västmanland i början på sommaren framgår det att många äldre personer konsumerar alldeles för stora mängder läkemedel.

Iden undersökning som har gjorts och som ligger till grund för rapporten framgår det att medelvärdet för samtliga personer som omfattas av undersökningen och som bor på ett kommunalt särskilt boende, har en läkemedelskonsumtion på 8,5 läkemedel per dag. Vid vissa äldreboenden ligger genomsnittet på 14 läkemedel per person och dag. Det innebär att många äldre personer äter uppåt 20 läkemedel per dag.

En stor del av medicineringen är antidepressiva och lugnande medel och sömnmedel. Många läkemedel är vanebildande och påverkar motorik och minnesfunktionen negativt. Kunskapen är dålig om hur olika läkemedel påverkar varandra. Risken för felmedicinering är uppenbar. Så här kan vi inte ha det!

Nu måste något hända så att våra gamla får en chans att leva ett värdigt liv med god livskvalitet.

Därför tycket jag att följande åtgärder ska vidtas:

w En journal för varje patient. I dag är det inte så, utan det är olika journaler inom slutenvården och primärvården.

w Samarbetet mellan landstinget och kommunerna måste öka och regelbundna läkemedelsöversyner ska göras gemensamt av ansvarig familjeläkare och kommunens ansvariga sjuksköterska vid de särskilda boendeformerna.

w Samverkan mellan apoteken och sjukvården är viktig och borde utvecklas mera.

w Landstingets läkemedelskommitté ska ge klara riktlinjer och rekommendationer om hur läkemedelsförskrivningen till äldre personer bör se ut för att vara ändamålsenlig och på en rimlig nivå.

w Vårdpersonalen ska ges fortbildning där läkemedelsanvändning och vårdfilosofi diskuteras för att hitta alternativ till vissa läkemedel.

w Det behövs en förnyelse inom äldrevården.

w Det måste ges förutsättningar och finnas utrymme för mer social samvaro, mer fysisk aktivitet, sol och frisk luft, mer beröring, kärlek och glädje. Säkert skulle mer av den varan minska pillerförbrukningen betydligt

w Eftersom personalen som arbetar inom äldreomsorgen har en hög arbetsbelastning, skulle det vara en meningsfull uppgift för pensionärsföreningarna att ställa upp som volontärer och bidra till och förbättra den sociala samvaron och höja livskvaliteten för de personer som är i behov av äldreomsorg.

INGER ELISON

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons