Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer ljus i vår stad!

Annons

Nu tändas åter ljusen i vår lilla stad, sjöng en gång Gunnar Wiklund i en populär melodi. Det kan inte ha varit Västerås han tänkte på. För här sänker sig i stället mörkret över gator och torg.

Hur kan det komma sig att det under er ledning byggts så mycket tokiga gång- och cykelbanor utan belysning? Hur kan det komma sig att parker saknar helt ljus och tillsyn i de centrala delarna i Västerås - så att våld helt obehindrat kan få frodas?

Det behövs en upplysningskampanj i vår fina stad. Jag tror att det är viktigt att vi alla, Du och jag, Lisa, 3 år, eller Agnes, kanske i dag 80+, kan känna oss lika trygga i det offentliga rum som tillhör oss alla, där vi vistas varje dag, som i vårt eget hem. Där ser vi till att det finns belysning i varje rum, särskilt i skrymslen och vrår så att vi kan se vad som finns där. Om ljuset inte fungerar, gör vi något åt det.

Som medborgare i Västerås har vi rätt att ställa samma krav på upplysning, och därmed också trygghet, i det offentliga rummet som när vi vistas hemma. Håller samhället fullständigt på att tappa kontrollen över våldets utbredning på gator och torg?

I ansvaret för stadsplaneringen måste ingå att se till att belysningen är sådan att brott av alla de slag, mot personer, mot egendom försvåras. Inte minst i tunnlar är belysningsfrågan viktig. Där kan brott ofta begås utan att någon ser eller hör. Inte minst för kvinnor, som dess värre ofta har skäl att känna sig otrygga när mörkret faller, är en upplyst stad viktig.

Många cyklar till och från sina arbeten, besöker vänner, studerar på kvällstid. Man skall faktiskt inte behöva ta taxi för att känna sig trygg därför att hem-vägen går genom en oupplyst park!

Vi måste få bukt på våldet så att vi känner oss trygga i det offentliga rummet. Jag är säker på att det går att bygga ett tryggt offentligt rum där vi alla kan känna oss trygga och säkra!

Visst vore det bra att kunna återinföra kvarterspoliser som patrullerar och känner många i lokalbefolkningen. Men, om man skall tala klartext, med den politiken som förts och förs på riksplanet när det gäller poliser, kommer det nog aldrig att bli någon förbättring på det om-rådet. Vet ni att sedan 1994 har 160 närpolisstationer lagts ner runt om i Sverige?

Vanliga människor i Västerås, måste kunna vistas i det offentliga rummet utan rädsla och fruktan. Det kunde socialdemokraterna under sin tid i Stadshuset ha sett till i stället för att lägga allt krut på att få bygga bostäder på Gäddeholm. Vi behöver mer ljus i vår fina stad. En upplysningskampanj, kort sagt.

Ulla Lennersand

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons