Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer öppenhet i egyptisk valrörelse

Annons

Egyptens president är Husni Mubarak. Han har varit president i 24 år.

Den 17 augusti startar den officiella presidentvalkampanjen och varar till den 4 september. Den 7 september är det presidentval. Totalt har tio kandidater fått ställa upp.

Egypten förändras mot större öppenhet. Friheten att kritisera regeringen i medier och böcker ökar. Nya vallagar gör det möjligt för första gången att fler än den sittande presidenten Husni Mubarak kan kandidera för posten. De nya vallagarna ska också ge oberoende valobservatörer större möjlighet att övervaka valen. Men än är det långt kvar till demokrati.

Första intrycket är positivt. Jag har besökt Kairo många gånger. Normen under valår är att statliga tiovåningsbyggnader täcks med bilder på Husni Mubarak, landets president. I Kairos alla hörn vakar presidentens ögon över befolkningen. Banderoller sätts upp med orden "Ja, ja till vår ledare".

Lagom till valet framträder Mubarak i tv och inviger den ena statliga fabriken efter den andra, en symbolisk handling för att visa att Egypten är på "rätt väg".

Men något har hänt i år. Var är bilderna? Var är banderollerna? I de statliga medierna håller president Mubarak en låg profil. Häromdagen överraskade han så gott som alla vid invigningen av en elkraftverk. Vid en sådan ceremoni brukar regeringen samla ett par hundra människor som framför tv-kameror får skrika "Vi väljer dig Mubarak". Men Mubarak skippade detta.

Friheten att kritisera regeringen har ökat. I tidningskiosken i Kairo ser jag ett flertal oppositionella tidningar. Det stora temat i tidningarna är valet. Tonen mot Mubarak och hans parti National Democratic Party (NDP) är inte nådig. "24 år av Mubaraks styre. Vi har fått nog nu!", skriver tidningen al-Ghad (morgon) som tillhör den demokratiförespråkande rörelsen Kefaya (Det är nog). Tidningen al-Ahaly (folkmassan) som ges ut av en av Egyptens vänsterpartier, menar att regeringen har lovat de partier som väljer att stödja Mubarak, motsvarande 600 000 kronor.

Flera böcker med svidande kritik av Mubaraks regering går också att köpa på bokhandeln. De mest uppmärksammade är "Brev till farao", underförstått Mubarak, och "Det korrupta imperiets fall". Det som var otänkbart att skriva för ett par år sedan, skrivs nu och blir bestsäljare.

I centrala delarna av Kairo samlas så gott som varje helg demonstranter för att visa sin kritik. För cirka en vecka sedan samlades ett par tusen människor, många av dem musiker, kända skådespelare och artister, bärande på bilder av Egyptens kulturpersonligheter som under 1900-talet slogs för större frihet, såsom författaren Taha Husseins och sångerskan Umm Kulthoum.

Är Egypten på väg mot demokrati? Det är i alla fall vad regeringen i Egypten anser. Efter omfattande protester från hundratals jurister i Kairo under maj månad, har president Husni Mubarak gått med på att ändra vallagarna. Nu och för första gången kan fler än presidenten själv kandidera för posten. De nya vallagarna ska också ge oberoende valobservatörer, jurister, möjlighet att övervaka valunorna, valsedlarnas giltighet, lyssna på valdeltagarnas klagomål och vid förekomsten av fusk stänga de berörda vallokalerna.

Men problemet är bara den att under den senaste folkomröstningen fanns det 54 000 valunor, och totalt i hela Egypten finns det 8000 aktiva jurister, skriver veckotidningen Al-Ahram weekly.

Kairos juristklubb, en från regeringen oberoende förening, räknar med att oberoende valobservatörer kommer att kunna täcka endast 3 procent av valurnorna. Resten sköter regeringens tjänstemän. Och Kairos juristklubb är inte imponerad av regeringens valobservatörer. Senaste rapporten från Kairos Juristklubb, "Egyptens samvete", visar videofilmer och bilder där regeringens valobservatörer själva fyller i blanka valsedlar och slänger i

väg de valsedlar som inte stämmer med regeringens tycke.

Många saker har förändrats i Kairo. Men vissa saker tycks aldrig ändras.

Jag promenerar i Kairos fattigaste kvarter och ser småbarn arbeta som lastare, unga män hänga i ett hörn utan arbete och framtid, kvinnor tigga på trottoarerna i ett moln av avgaser och damm och unga tjejer säljas som prostituerade. För dessa människor lär några positiva förändringar inte komma på ett tag.

Salam Karam

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons