Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mest pest att vara arbetsgivare

Annons

Regelbördan kring anställda toppar småföretagens tio-i-topplista över de regler som upplevs onödiga. Krånglet gör att färre jobb kommer till än som annars skulle vara fallet.

Momsregler och uppgiftslämnande till olika myndigheter är mest tidskrävande och kostsamt. Det visar en färsk undersökning som Företagarna genomfört och som nu överlämnats till regeringen. Bakgrunden är regeringens löfte att minska företagens kostnader för krångel och byråkrati med minst 25 procent till 2010.

Vår undersökning, som besvarats av 3140 småföretagare, visar att företagarna vill avskaffa turordningsreglerna och förlänga provanställningen till tolv månader mot dagens sex månader. De vill också slippa kravet på skriftliga planer för jämställdhets- och miljöarbetet. I ett litet företag, där arbetsgivare och medarbetare arbetar sida vid sida, upplevs det som onödigt byråkratiskt.

Kort sagt vill man återgå till ett mer naturligt tillstånd, där företagaren själv bestämmer över vem och hur många som ska arbeta på företaget. Under en följd av år har olika regeringar lydigt sprattlat när fackföreningarna ryckt i snöret, vilket resulterat i många onödiga detaljregleringar i bland annat Las, arbetsmiljölag och arbetstidslag. Att tvinga in företag i kollektivavtal hamnar högt på irritationsrankingen.

Västmanlandsföretagare jag träffar uttrycker det ofta drastiskt: "Det är kul att vara företagare, men pest att vara arbetsgivare." Det är dags att vrida klockan rätt.

Momsredovisning varje månad är onödigt och borde ändras till varje kvartal, anser företagarna i undersökningen. Med kvartalsredovisning skulle de också slippa det helt orimliga i att tvingas agera bank åt staten. Nu måste småföretagarna i många fall betala in momsen innan de själva fått betalt av sina kunder.

Uppgiftslämnandet till olika myndigheter kommer också högt på "onödigtlistan". Här finns möjlighet att omedelbart agera. I Norge lämnar företagen uppgifter till ett enda ställe. Andra myndigheter får hämta informationen där, i stället för att företagaren måste skicka samma uppgifter till flera olika myndigheter, vilket är den svenska modellen. Behovet finns, tekniken finns, viljan finns - gör det!

Mindre krångel ökar våra företags möjligheter att ta hem jobb till Sverige och Västmanland i tuff internationell konkurrens. Att förhandla med facket, skriva jämställdhetsplaner och fylla i blanketter till ett antal myndigheter, stjäl tid från produktionen. Regeringen har all anledning att snabbt hjälpa våra företag att kunna fokusera helt på att producera sina varor och tjänster. Det ger fler riktiga jobb och en tryggad välfärd i vårt land.

Ove Jansson

Regionchef för Företagarna

Västmanland/Södermanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons