Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Meteorolog: Chansen att begränsa klimatförändringen är nu

Annons

Det internationella klimatmötet på Bali kommer att bli mycket viktigt för möjligheterna att reducera de globala utsläppen av växthusgaser. Men det är också viktigt vad var och en av oss gör personligen och hur det svenska samhället förändras. Alla måste hjälpas åt för att minska vår klimatpåverkan.

Samtidigt som samhället yrvaket håller på att vakna upp och inse klimatförändringarnas orsaker och konsekvenser, så fortsätter utsläppen av växthusgaser att öka. Den globala uppvärmningen märks allt tydligare ute i naturen runt omkring oss i form av nya väderrekord och naturkatastrofer. Tyvärr lär det fortsätta under åtskilliga år.

Åtta av tio svenskar tror att de själva kan göra något för att bromsa klimatförändringen, enligt Naturvårdsverkets årliga attitydundersökning. Det är en kraftig ökning jämfört med förra året. Det är hoppingivande och det

betyder att mediernas omfattande bevakning av klimatfrågan inte har lett till uppgivenhet, utan tvärtom till en ökad insikt om att vi själva kan bidra till minskad klimat-påverkan.

I undersökningen är det en stor majoritet som "absolut" kan tänka sig att köpa energisnåla hushållsapparater (84 procent), köra bil på ett mer bränslesnålt sätt (79 procent), sänka temperaturen inomhus (58 procent), sänka elförbrukningen i hemmet (72 procent) och att sänka farten när de kör bil (62 procent).

Men det kan vara en sak vad vi svarar på en fråga och en annan vad vi gör i verklig-heten. Nu måste vi gå från ord till handling. Vi måste bli klimatsmartare som konsumenter, tänka över våra resvanor och fundera kring vad vi äter. Framförallt måste vi ställa krav på företagen och våra politiker.

I takt med allt fler frågar efter klimat-

smarta produkter och tjänster blir det mer lönsamt att marknadsföra och sälja dessa. De inom näringslivet som först tar klimatinitiativ blir vinnare, medan de som tvekar och väljer att avvakta riskerar att hamna på efterkälken.

I det internationella perspektivet är Sveriges viktigaste uppgift att leda EU:s klimatarbete under vårt ordförandeskap i EU hösten 2009. Det blir ett mycket viktigt år, med nya klimatförhandlingar i Köpenhamn och en ny president i USA. EU driver på i klimatfrågan, men för att få till ett nytt och betydligt tuff-are avtal när Kyotoavtalet löper ut 2012 är de globala förhandlingarna helt avgörande.

Ska Sverige under vårt ordförandeskap kunna driva klimatfrågan med trovärdighet, krävs att vi som land går före och visar att det är möjligt att minska utsläppen mycket kraftigt. Det krävs radikala åtgärder: Vilken stor industri blir först med att vara helt självförsörjande på el, från vindkraft, solceller och bioenergi? Vilken kommun drar på sig ledartröjan och är först att bli helt klimatneutral - samtidigt som den skapar hållbar tillväxt i sin region? Och vilket av flygbolagen blir först att lägga ner inrikes flygningar av klimatskäl?

Vi måste var och en, individ som företag, stat som kommun, snabbt anpassa vår livsstil så att vi minskar våra utsläpp av växthusgaser. Det är fortfarande inte för sent att agera. Oavsett om klockan är fem i eller fem över tolv, så handlar det om att vi som nu tillhör den vuxna generationen måste ta vårt ansvar, och inte skjuta över det på våra barn och barnbarn.

Pär Holmgren

meteorolog

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons