Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Migrationsverket: Visst följer vi vad som händer

Annons

Jodå, Sven Svensson, Migrationsverket följer visst med i vad som händer i världen och vi vet vad som står i FN:s flyktingkonvention. Det är också vad som nästan ordagrant står i den svenska utlänningslagen.

Konventionen förutsätter emellertid välgrundad fruktan för förföljelse för att en person ska beviljas asyl. Med det menas att det ska finnas en viss objektivitet i bedömningen om personen behöver frukta något. Därför måste verkets tjänstemän anstränga sig och ta reda på om det finns någon grund för den fruktan som den sökande uttrycker.

I utlänningslagen står att vi ska ge skydd till den som kommer från ett område där det råder väpnad konflikt. Med det menas att det pågår strider mellan ett lands armé och en grupp som har viss territoriell kontroll av landet samt att detta starkt påverkar civila. Den situationen råder inte

i Bagdad eller generellt i Irak. Därför kan inte alla irakier få stanna enligt gällande lag.

Däremot råder svåra motsättningar och för att en person, enligt utlänningslagen, ska få stanna med hänvisning till det, krävs att den personen riskerar att råka illa ut av personliga skäl, det vill säga på grund av sin etniska tillhörighet, sitt yrke, sin politiska aktivitet eller liknande.

Faktum är att Migrationsverket fortfarande beviljar mer än 90 procent av irakierna uppehållstillstånd efter en individuell prövning.

Att verkets personal inte reste till Bagdad i samband med det vägledande beslutet i juli berodde på att säkerhetsläget för

västerlänningar var dåligt och att vi hade behövt mer tid för att förbereda en sådan resa. Den svenske ambassadören i Amman, och andra, reser emellertid regelbundet till Bagdad och kan berätta om situationen där.

Marie Andersson

Pressansvarig Migrationsverket

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons