Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mikael Gustafsson (V): Får det lov att vara lite miljöhot till middag?

Marit Paulsen (FP), kandidat till EU-parlamentet, är ute på villovägar. Hon menar att ekologiskt lantbruk gör mer skada än nytta och påstår att det är produktionen av ekologisk mat som utgör hotet mot svälten i världen.

Annons

Det här är förstås både okunnigt och en helt orimlig argumentation. 

Jag tror att Paulsen har missat sammanställningen av närmare 300 studier av den ekologiska odlingens möjligheter att försörja världen med mat. De visar att fattiga länder skulle öka sin produktion av mat, med mellan 50 och 500 procent, genom en övergång till ekologiskt lantbruk. Är det solidaritet med de multinationella företagen som genererar rekordvinster på konventionella och industriella jordbruken som ligger till grund för Paulsens uttalanden?

Jag vill påminna Marit Paulsen om att det bara är 30 procent av världens jordbruksmark som används till odling av vegetabilier. Resterande 70 procent används till köttproduktion. Det är dessutom en produktion som utgör endast 15 procent av den sammanlagda matkonsumtionen i världen. 

Alltså, ett kilo kött kräver cirka tio gånger så mycket resurser som produktion av ett kilo vegetabilier med samma proteininnehåll. Man behöver inte vara snillrik matematiker för att förstå hur olönsam och resursslösande köttindustrin är. Marit Paulsens argument om att det är produktionen av ekologisk mat som utgör hotet mot svälten i världen tappar all sin rimlighet i och med detta. 

Många vill gärna blunda för vad vi lägger på tallriken. Vår matkonsumtion blir ofta väldigt personlig. Kanske är det därför köttkonsumtionen allt för sällan plockas in i klimat- och miljödebatten? Hur obekvämt det än är måste vi beakta det faktum att konsumtionen av ett kilo fläskkött medverkar till mer utsläpp av växthusgaser än bilkörning i tre timmar, samtidigt som man har alla lampor tända hemma. 

Köttkonsumtionen även har ett finger med i spelet gällande skogsskövling, försurning, övergödning och den minskade tillgången till färskvatten. 

För att komma tillrätta med miljöhoten måste flera förändringar till, inom flera områden. När det kommer till köttindustrins negativa miljöpåverkan föreslår Vänsterpartiet en rad åtgärder:

1. Inför nytt mål för EU: 25 procent mindre konsumtion av kött.

2. Inför att medlemsstater i EU ska tillåtas halvera momsen på frukt och grönt. I dag förhindrar EU det.

3. Inför en vegetarisk dag i veckan i Sveriges kommuner.

4. Ge mer stöd till ekologisk mat. Så länge som jordbrukspolitiken är gemensam för EU vill vi att en större del av jordbruksstödet ska gå till stöd till produktion och certifiering av ekologisk matproduktion. 

Det finns många möjligheter för att lösa de miljöproblem vi står inför i dag. Men då måste vi våga se helheten och våga genomföra förändringar som leder till hållbara lösningar. Vi har helt enkelt inte tid att chansa. 

Vänsterpartiet kommer att fortsätta kämpa för att förändra det ohållbara systemet inom EU.

Mikael Gustafsson

kandidat i valet till EU-parlamentet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons