Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mikael Palmqvist (C): Svenska kyrkan – till glädje för hela folket

Dagen efter årets kulturnatt i Västerås är det kyrkoval.

Annons

Söndagen den 20 september har 5,6 miljoner röstberättigade medlemmar i Svenska kyrkan möjlighet att rösta på de personer som ska få förtroendet att styra kyrkan de kommande fyra åren.

Direkta val sker till kyrkofullmäktige eller kyrkoråd i församlingen, samfällda kyrkofullmäktige i samfälligheten, stiftsfullmäktige i stiftet och till kyrkomötet på den nationella nivån.

Svenska kyrkan har totalt sju miljoner medlemmar. I förra kyrkovalet röstade sju hundratusen personer eller 12 procent av de röstberättigade.

Valet handlar om vilka värderingar vi vill att svenska kyrkan ska genomsyras av. I Centerpartiets valplattform framhävs bland annat att kyrkan ska finnas till för alla, oavsett om man tror eller inte. Några krav på människor att ha en viss sorts tro ställs inte från Svenska kyrkans sida.

Många människor anser sig själva vara tvivlare och sökare. Kyrkan ställer inga krav på den enskilde individen, men kyrkan finns där som en möjlig mötesplats.

Folkkyrkan är ett erbjudande förankrad i människors vardag och samhälle. En modern folkkyrka bör ta plats i den nationella och lokala samhällsdebatten. Det är angeläget att Svenska kyrkan fortsätter vara en demokratisk organisation som styrs av människor med en bred samhällskunskap.

På kyrkomötet är det endast de förtroendevalda som har rösträtt. Kyrkopolitiker är liksom övriga förtroendevalda i exempelvis kommun, landsting och riksdag, folkvalda representanter. De blir därmed en garant för en demokratisk ordning i organisationen så långt ifrån ”tjänstemanna-” eller ”präststyre” man kan komma!

Svenska kyrkan är Sveriges största medlemsorganisation. För de medlemmar som röstar finns det en trygghet i att veta vilken samhällssyn den de röstar på innehar. Därför är det positivt med nomineringsgrupper som har stark partipolitisk anknytning.

I nuvarande sammansättning på kyrkomötet är Centerpartiet dubbelt så stora som den centerpartistiska riksdagsgruppen. Centerpartiet fick 16,4 procent av rösterna vid senaste valet till kyrkomötet. Det innebär att 41 av 251 ledamöter är centerpartister.

Kyrkan ska synas och verka genom den lokala nivån och vara öppen och tillgänglig för alla. Det centerpartistiska kyrkopolitiska arbetet är också mycket inriktad på att Svenska kyrkan ska vara närvarande också utanför kyrkorummet och församlingshemmet.

Likheterna med ett centerpolitiskt arbete i kultur, idrott och fritidssammanhang är slående. Likväl i kyrkpolitiska såväl som i idrotts och kultursammanhang handlar det om att vara med och skapa bra mötesplatser för goda värderingar och möten. Det är folkhälsobefrämjande och fungerar rätt använt som en tillväxtfaktor för hela samhället.

En utmärkande faktor för Svenska kyrkan är att den är organiserad i territoriella församlingar, som täcker hela landet. Motiverat med utgångspunkt från tron på ”alla människors lika värde”, ”förlåtelsen”, ”det kärleksfulla och positiva budskapet”.

En öppen tillgänglig folkkyrka som finns till för oss alla. Det är det valet handlar om. Alltså, vilka värderingar vi vill föra fram och vilka tre kandidater vi tror kan vara med och göra skillnad i kyrkan.

I valet den 20 september kan man personrösta i större utsträckning än man kunnat i tidigare kyrkoval. På valsedeln kan man markera de tre personer som man helst vill se valda.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons