Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mikaela Olby: Vi är inte dumma i huvudet

Jag står inte ut med den kritik vi i dag får som svenska skolungdomar, och inte heller med den kritik som riktas mot skolan vi utbildas i.

Annons

Jag läste Ingegerd Hedmans replik till Anders Härdevik och fascinerades återigen av den rådande inskränktheten.

Vad är det för bild som kablas ut föreställande de unga? Är vi dumma i huvudet?

Hedman menar att ”stela konforma tester” i skolbänken är en bra metod när det kommer till kritan. Om det skulle bankas in fakta i våra knoppar, studeras och skrivas prov på det, skulle vi till slut lära oss.

Dagens skola har glidit ifrån den metoden. I stället uppmuntras i dag ett reflekterande, jämförande och sammankopplande av inhämtad information – ett eget tänkande. För vad är väl kunskap om den inte kan användas på rätt sätt? I dag lär skolan huvudsakligen ut hur du ska hantera den.

Min mamma chockas över de uppsatser jag skriver. Förr i tiden, när ni visste var Syd-amerika låg, ja, hur använde ni er av den informationen? Det kanske bara låg där, och så var det inte mer med det.

Jag tror att vår skola ligger på en hög nivå. Jag tror inte vi kan mindre än förut. I många fall är till och med den unga generationen klipskare än den äldre. Jag brukar föra diskussioner med farmor och farfar och de häpnar ofta över mina argument, över hur mycket jag kan, och den egna rösten jag funnit via dagens skolsystem. Där spelar de tusen tusenlappar som går på en miljon ingen roll.

Visst möter arbetsgivare ungdomar som inte kan räkna, men de möter även 50 plussare som tror de kan bättre. Frågan är vad som är värst vid en jämförelse: en som är okunnig eller en som tror sig vara förmer?

Bortsett från det kan jag peka ut alla kontinenter på en karta. Det lärde jag mig inte genom ett prov, och nej, jag är inte dum i huvudet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons