Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljarderna rullar i klimatpolitiken

Annons

Om vi tolkar uttalanden från regeringen har avvecklingen av kärnkraften tydligen flyttats till en obestämd framtid. Avvecklingen är inte så politiskt gångbar längre. I stället får nu klimatpolitiken ta över inför en alltmer påstådd hotande katastrof på grund av växthuseffekten.

Självaste statsministern, med hjälp av miljökämpen Stefan Edman, skall nu leda Sverige bort från oljan och detta skall vara avklarat på 15 år. Här är nog risken stor att vi får uppleva samma löfteskarusell som när kärnkraften skulle avvecklas.

Förbrukningen av oljeprodukter i Sverige är cirka 16 miljoner kubikmeter per år. Detta mot-svarar ett energiinnehåll lika mycket som all vattenkraft plus all kärnkraft i landet. Till detta kommer sedan avvecklingen av kärnkraften, som fortfarande står på regeringens och grönvänsterns program. För att detta skall gå ihop får nog statsministern ta fram trollstaven och ut-föra några trollkonster i den högre skolan.

Det finns naturligtvis realistiska möjligheter till att minska på oljeberoendet och att även minska på användningen av kol och torv. En sådan möjlighet är den pågående planeringen för att

öka användningen av naturgas. Visserligen är naturgasen ett

fossilt bränsle men utsläppen av koldioxid är 40-50 procent lägre än från andra fossila bränslen. Reserverna av naturgas är även mycket större än oljereserverna.

Mycket skulle även vara vunnet om det politiska schackrandet om kärnkraften kunde upphöra. I stället borde vi ta efter Finlands goda föredöme att i fram-tiden bygga ny kärnkraft för att trygga landets elförsörjning.

Teorierna om växthuseffekten är inte oomstridd. Temperaturen på jorden har varierat. Under vikingatiden åren 800-1150 var temperaturen i Nordeuropa högre än i dag, för att senare följas av "lilla istiden" åren 1300-1850.

Ett varmare klimat på våra breddgrader skulle också få positiva effekter i form av lägre energibehov och högre tillväxt inom jord- och skogsbruk. Växtlig-heten gynnas av mer koldioxid. Det växer mer och snabbare, växterna klarar sig med mindre vatten vilket ger större skördar i torra områden.

Sveriges utsläpp av koldioxid är, i ett globalt perspektiv, försvinnande litet. Några procent mer eller mindre utsläpp i Sverige har i praktiken knappast någon betydelse. Men nu har

klimatfrågan hamnat högt på agendan och politiska populister, miljöfanatiker och byråkrater har hakat på i försöken att vinna politiska poäng eller att få ökade anslag till sin verksamhet.

Tusentals människor inom statliga verk och myndigheter, länsstyrelser, kommuner och företag är sysselsatta. Miljarderna rullar och andra angelägna behov i samhället får stå tillbaka. Det finns all anledning att mana till vett och sans. Undergångsprofeter har funnits i alla tider. Deras trovärdighet har i stort sett visat sig vara obefintlig.

Kjell Lingeblad

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons