Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljö-ministern (C): Det måste finnas ett bättre system för återvinning av lågenergilampor

Annons

I dag är det många som inte vet var lågenergilampor ska återvinnas och cirka 200 000 per år slängs felaktigt i glas-återvinningen.

Lågenergilampor sparar mycket energi men innehåller kvicksilver som, om det läcker ut, kan ge skador på hjärnan och på njurarna och förgifta naturen.

Det är producenterna som har ansvaret för att återvinningen av lågenergilampor fungerar. Jag vill att det ska vara lätt att vara miljövän och därför ställer jag krav på att insamlingen och återvinningen blir bättre.

Vi har återvinningssystem för tidningar, batterier och burkar som fungerar bra och som dessutom finns i närheten av bostadsområden. Varför finns det inte bättre system för lågenergilampor som innehåller ett så farligt ämne som kvicksilver?

I dag, den 20 mars, träffar jag återigen Elkretsen (som ägs av producenterna och som har till uppgift att sköta insamlingen av elektronik, batterier och annat elavfall) och branschen som på nationell nivå ansvarar för att lågenergilamporna samlas in.

Jag har tidigare sagt att jag är beredd att lagstifta om inte detta system blir bättre.

Du som konusment kan också trycka på för att detta system ska bli bättre genom att kontakta återförsäljare, producenter och din kommun.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons