Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljökampanj: Snällare mot miljön tvätta bilen hos biltvätten

Annons

Fram till på söndag pågår den Europeiska trafikantveckan. Kampanjen genomförs i över 1000 städer runt om i Europa men tyvärr deltar ingen ort i Västmanland detta år. Likväl behöver västmanländska trafikanter lära sig mer och reflektera lite extra kring bilarnas miljöpåverkan.

Det man antagligen tänker först på är bilarnas utsläpp till luften och därmed påverkan på växthuseffekten, vilket är en mycket viktig och rimlig reflektion. Men trafikanter behöver också tänka på hur de tvättar sin bil. Att tvätta bilen på gatan eller garageuppfarten, som många gör, är det sämsta sättet att tvätta bilen på ur miljösynpunkt.

I sämsta fall förorenas både miljön och dricksvattnet.

Att regelbundet tvätta bilen är bra för både plånboken och miljön. En ren bil rostar långsammare och håller därför längre. Men om bilen blir ren så blir något annat smutsigt. Vattnet som rinner av bilen innehåller förutom tvättkemikalier, även bränsle- och oljerester, asfalt, däckpartiklar och skadliga metaller.

Om man tvättar bilen på gatan rinner det smutsiga vattnet ner i dagvattenbrunnarna. Dagvattnet passerar inte kommunens reningsverk utan rinner direkt till vattendrag och sjöar, där det är skadligt för vattenlevande växter och djur men till slut kan skada även människor.

Den miljömedvetne bilägaren väljer att tvätta bilen vid en biltvättanläggning med egen reningsutrustning och recirkulering av tvättvattnet. Det näst bästa sättet är att åka till en biltvättanläggning som har slam- och oljeavskiljning och där utgående tvättvatten går till avloppsreningsverket för ytterligare rening. I "gör det själv-hallen"använder man så klart miljömärkta bilvårdsprodukter. I nödfall kan man minska sin miljöpåverkan genom att placera bilen på en gräsmatta eller en grusplan, istället för på gatan. Då kan tvättvattnet filtreras i marken innan det når grundvattnet.

Nyligen lät företaget Statoil göra en undersökning bland 2 000 bilägare som visade att fyra av fem bil-ägare vet att det är miljövänligare att tvätta bilen på en biltvättanläggning än hemma på garageuppfarten. Men man lever inte som man lär - sju av tio svenskar tvättar bilen på gatan minst ett par gånger per år.

Trafikanterna har alltså en hemläxa att göra. Förhoppningsvis kan Europeiska trafikantveckan driva på utvecklingen lite extra.

Kenneth Mårtensson

ordförande Förbundet Agenda 21

i Västmanland

Anna Kejler

projektledare för kampanjen Rena Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons