Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljökämpe: Kärnkraften billig, säker och gynnsam för klimatet

Som miljökämpe kan jag inte lämna Göran Bryntses debattartikel i VLT den 5 april oemotsagd.

Annons

Kostnaden i kronor per megawattimme el för kärnkraft är cirka 265 jämfört cirka 339 för kol, biobränslen 664, vindkraft på land 570. Detta enligt siffror från bland annat ABB, Royal Academy of Engineering och Vattenfall.

Antal döda per miljarder megawattimmar el inom OECD för kärnkraft är 0 (i hela världen är denna siffra 1), för kol 17 (40), för olja 46 (46), vattenkraft 103 (0). Detta enligt Paul Scherrer Institute i Schweiz.

Utsläpp av växthusgaser, kilo koldioxid per megawattimme el, är för kärnkraft 9, brunkol 1356, olja 943, vattenkraft 4, biobränslen med återväxt 90, biobränslen utan återväxt 1 690 samt för vindkraft 4. Siffrorna är ett genomsnitt från bland annat ABB, World Nuclear Association och Vattenfall. Med andra ord: Kärnkraften är billig, säker samt gynnsam för klimatet.

Bryntse refererar till en kärnkraftingenjör, Storm van Leeuwen, som skrivit en avhandling. Denna avhandling omkullkastas totalt enligt www.world-nuclear.org/info/inf11.html.

Avslutningsvis redovisar jag del av mitt remissvar till Naturvårdsverket om Finlands planer på att bygga ett nytt kärnkraftverk. "Jag kan se att Finland gör en mycket progressiv och effektiv satsning för att bidra till sänkning av utsläpp av växthusgaser. När ska ett land som Sverige följa efter?

Bra Finland! Lägg kraftverket gärna i Simo eller i Pyhäjoki så att det är kort avstånd till Sverige, så att även vi här i Sverige på ett enkelt sätt via kabel kan få ta del av era positiva satsningar!"

Anders Allander

civilingenjör och miljökämpe

medlem av föreningen Västeråsare för kärnkraft

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons