Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöministern (C): Vi måste klara klimatet

Annons
Vårt hem. Vetenskapens budskap är tydligt. Klimatskadliga utsläpp måste minst halveras till 2050, skriver Andreas Carlgren. foto: scanpix

Om knappt två månader samlas världens länder till FN:s stora klimatmöte i Köpenhamn. Sverige leder EU inför mötet. Beskedet är: vi behöver en överenskommelse mellan alla nationer som begränsar jordens temperaturhöjning till under två grader.

Vetenskapens budskap är tydligt. Klimatskadliga utsläpp måste minst halveras till 2050. I-länderna, bland andra. EU, USA, Japan och Australien, måste ta ledningen och gemensamt minska sina utsläpp med 80-95 procent till 2050. Men även starkt växande utvecklingsekonomier som Kina och Indien behöver stå för insatser för att minska utsläppen.

Som EU-ordförande är Sveriges roll att vara pådrivande och samlande. EU har satt upp det mest ambitiösa mål som någon ländergrupp satt upp, en utsläppsminskning med 30 procent till 2020. Men målet är inte utan villkor; andra stora industriländer måste visa på motsvarande målsättningar. Det är ett sätt att driva på andra länder att följa med EU till kraftigare utsläppsminskningar.

USA har en avgörande roll. President Obama har skapat stora förväntningar över hela världen. Samtidigt innebär arbetet nationellt med sjukförsäkringsreformen att det finns en risk att USA:s tidtabell för klimatinsatser förskjuts. Även snabbt växande ekonomier i utvecklingsländer behöver stå för åtgärder som minskar utsläppen. Kina, Indien, Brasilien och Syd-afrika är nyckelnationer. Under det svenska ordförandeskapet hålls toppmöten med dessa nationer.

Hittills är de bud som ligger på förhandlingsbordet för låga. Industriländernas samlade bud når välvilligt summerat högst upp till hälften av det som EU enskilt har utlovat.

Utvecklingsländernas bud uppgår hittills till några procent i avvikelse jämfört med att fortsätta som i dag. Avvikelsen behöver uppgå till 15-30 procent.

Förhandlingar och förberedelser pågår för fullt både för världens politiker och för tjänstemännen som ansvarar för förhandlingarna. Jag var till exempel i Washington och New York i september för möten inom Major Economies Forum, den av Danmark ledda så kallade Grönlandsdialogen, och FN-systemet. G20-länderna har träffats i Pittsburgh, där klimatet var en av punkterna på dagordningen.

Det går trögt i förhandlingarna. Det behövs tydliga politiska signaler som ger energi åt tjänstemannaförhandlingarna. Som ord-förande för EU:s miljöministrar lägger jag stor kraft på att EU ska visa ledarskap. Jag gör det utifrån att regeringen har presenterat de mest ambitiösa utsläppsmålen i ett EU som har beslutat att sänka utsläppen mer än andra.

Enskilt räddar Sverige inte klimatet. Vi står för en bråkdel av världens utsläpp. Vår roll är att visa internationellt ledarskap genom att klara att sänka utsläppen i en växande ekonomi. Det är i Sverige som lösningarna ska tas fram som världen efterfrågar. Det är då vi kan vara en internationell förebild för länder som USA, Kina, Indien och Brasilien.

Det senaste dryga året har jag gjort mer än 50 resor till EU och andra nyckelländer i klimatprocessen. Det finns inget alternativ till en överenskommelse i Köpenhamn. Men mycket arbetet återstår. Min ambition är att EU ska vara drivande för att nå resultatet att vi klarar klimatet.

I Köpenhamn behöver alla länder vara med på en överenskommelse för högst två graders högre temperatur.

Andreas Carlgren

miljöminister

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons