Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöpartiet: Det är medlemsmötet som bestämmer

Vid ett flertal tillfällen, både i reportage och på ledarplats i VLT (senast ledaren den 26 augusti) har vi i Miljöpartiet anklagats för att byta samarbete med alliansen mot ett rödgrönt samarbete av fel anledningar, som personkemi i stället för politik, påtryckningar från riksnivå, byte av ”topp-kandidater” eller på grund av ”Wåhlstedt-falangen”.

Annons

Vem som står i överst på listorna spelar ingen roll för denna typ av beslut. Inte heller en enskild person. I Miljöpartiet har vi demokrati. Medlemsmötet bestämmer och i både fallet med kommunen och med landstinget har det varit i det närmaste helt eniga medlemsmöten som valt att byta samarbete.

Tillkommandet av många nya medlemmar och ett nytt starkt Grön ungdom har varit långt viktigare parametrar än nya kandidater högt på listorna. Ingen, varken i kommun eller landsting, har blivit kontaktad av riks.

Dessa möten har föregåtts av att en förhandlingsgrupp kontaktat båda blocken för att diskutera sakfrågor, samarbetsformer och framtidsvisioner. Vi utgick från vår politik som demokratiskt beslutats om på medlemsmöten. Politiken och samarbetsformen har varit avgörande. I kommunen var de röda mer villiga att diskutera politik än alliansen, och i landstinget ville alliansen inte diskutera politik alls före valet.

Vad gäller samarbetsformen föredrar vi konsensus i alla frågor framför ett begränsat samarbete som utesluter för oss viktiga frågor.

Den gröna ideologin bygger på tre solidariteter: med djur, natur och det ekologiska systemet, med kommande generationer och med världens alla människor. Miljöpartiet vill bygga ett grönt, hållbart och solidariskt samhälle. Det absolut viktigaste urvalskriteriet för samarbete är då en samsyn om den visionen.

Vi i Miljöpartiet ser fram emot att utveckla de samarbeten som just har inletts. Tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill vi bygga ett grönt, hållbart och solidariskt Västmanland och Västerås.

Jakob Bladh, Misja de Rond Grön Ungdom Västmanland

Magnus Edström, Marléne Andersson Miljöpartiet Västerås

Barbara Conte, Lars Flodin Miljöpartiet Västmanland

------

VLT svarar:

Nyhetsredaktionens uppdrag är att informera och att granska. Miljöpartiet får som andra partier acceptera att tidningen ställer frågor, också obekväma.

Några anklagelser har inte riktats på nyhetsplats, ledarsidan är däremot fri att tycka. Så ser rollerna ut på en tidning som VLT.

Mårten Enberg

redaktionschef, VLT

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons