Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöpartiet säljer sin själ för makten

Annons

Jag har i många år haft stor respekt för miljöpartiet, som varit en behövlig motkraft till marknadstänkarna. De har inte bara lyft fram miljöfrågorna utan även andra viktiga frågor som framför allt rör demokratin. Här i Västerås har miljöpartiet även varit ett starkt stöd för konsumenternas rätt, vilket gladde mig som ordförande för konsumentnämnden förra mandatperioden.

Jag skriver -har haft- stor respekt. Det har jag inte längre. Nu tycks makten vara det primära även för miljöpartiet - makten att få regera ihop med Västerås fyra borgerliga partier! Ja, den är så stark, att man alltmer börjat göra avkall på egna grundideal, som man tidigare med hög röst bombarderat västeråsarna med.

Först gick miljöpartiet med på att avskaffa en väl fungerande konsumentnämnd. Sedan går miljöpartiet emot en önskan från socialdemokraterna och vänsterpartiet om en offentlig och öppen debatt om ombildningsprogrammet i Mimer innan beslut skulle fattas.

Är det farligt med en öppen och fri debatt? Varför törs man inte lyfta fram bostadsfrågan i ljuset, sett ur ett konsumentperspektiv? Har miljöpartiet dumpat sina tidigare krav på medborgardialog och folkomröstning i olika viktiga frågor?

Alla västeråsare är genom skatten delägare i Mimer. Men västeråsarna har inte fått någon som helst möjlighet att säga vad man tycker i frågan om att göra om allmännyttans hyresrätter till bostadsrätter. Vet ens alla hyresgäster vad det innebär för dem att - enligt Mimers språkbruk - friköpa sin lägenhet?

Ju mindre de allmännyttiga bostadsbolagen är, desto större blir andelen hyresgäster som lever där i en socialt utsatt situation. Säljer man ut alltför många attraktiva hyresrätter, är risken stor att det kvarvarande beståndet kommer att glida mot ett socialt boende. Det finns en stor risk att utsattheten förstärks och bostadsområdena utarmas, om allmännyttan bara blir till för dem som har det svårt. Hur främjar vi då integrationen i samhället, om vi hanterar denna viktiga bostadsfråga på detta sätt?

Det finns stora allmännyttiga bostadsbestånd i Storbritannien, Nederländerna, Frankrike och Tyskland. Formerna för detta boende varierar. Men det svenska beståndet är inte särskilt stort, sett från ett europeiskt perspektiv.

Varför skynda på med beslut i Sverige och Västerås med att minska antalet hyresrätten i allmännyttan innan det ens har förts en hederlig och öppen diskussion i frågan?

Majoriteten, där miljöpartiet stödjer de borgerliga partierna, kallar utförsäljningen av Mimers hyresrätter med borgerlig retorik för valfrihet och marknadsliberalism!

I själva verket handlar det hela om minskad valfrihet och om en öppen och fri debatt som kvävdes i sin linda.

Solveig Ingemarsson

Fritidspolitiker för (s)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons