Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöpartiet: Stora kliv framåt för ett modernare Sverige

Annons
I stan. Under helgen samlas 750 miljöpartister i Västerås. Språkrören Peter Eriksson och Maria Wetterstrand, på bilden flankerade av kommunaråden i Västerås, Marléne Andersson och Magnus Edström, är några av dem. foto: carin lidman

Miljöpartiet har gjort sitt bästa val någonsin, här i Västerås såväl som över hela landet. Nu när förhandlingarna om vilka som ska styra runt om i våra kommuner och landsting börjar bli färdiga ser vi också att valresultatet har fått genomslag på många platser runt om i Sverige.

När vi i dag inleder våra årliga kommun- och landstingsdagar i Västerås, med 750 deltagare från hela landet, står det klart att våra möjligheter att vara med och genomföra våra idéer för ett modernare Sverige nära nog har fördubblats. Miljöpartiet har stor möjlighet att vara med och genomföra en grönare politik i kommuner och landsting de kommande fyra åren.

I inte mindre än 16 regioner och landsting, och 96 kommuner är Miljöpartiet med i en styrande koalition. Vi är stolta över dessa framgångar. Vi är också medvetna om att det innebär mycket hårt jobb för att hålla visionerna levande och att genomföra alla de goda idéerna i praktiken. Men vi är en växande rörelse, som i tider av minskat intresse för att vara med i politiska partier går emot strömmen och nästan fördubblat vårt medlemstal. Det finns ett sug efter den gröna politiken. Vi märker det inte bara på våra valframgångar utan också på att andra partier plockar upp våra frågor. Det är vi glada för.

Miljöpartiets framgångar är inte unika för Sverige. Runt om i Europa och resten av världen växer den gröna rörelsen. I Tyskland visar opinionsmätningar att de Gröna kan bli största parti i två av delstaterna. I såväl Storbritannien som Australien har de gröna lyckats ta sig in i parlamenten under året, trots valsystem som starkt missgynnar mindre partier. I april fick det ungerska nybildade gröna partiet en rivstart och tog klivet in i parlamentet med 7,5 procent av rösterna.

Tar man klivet över Atlanten till Sydamerika har två gröna presidentkandidater rönt stora framgångar under året. I Colombia gick De grönas presidentkandidat Antanas Mockus sensationellt vidare till andra omgången i valet efter en kampanj som till stora delar bedrevs via sociala medier och på gator och torg. Även kontinentens största och folkrikaste land Brasilien samlade De grönas kandidat Marina Silva, tidigare miljöminister, nästan 20 procent av rösterna – 20 miljoner av Brasiliens invånare röstade för en grön president.

De som trott att Miljöpartiet skulle bli ett renodlat storstadsparti och nästan helt försvinna på landsbygden hade fel. Vi har gjort vårt bästa val någonsin i nästan varje kommun i hela landet. I valet ökade vi mer på många små orter än i städerna, och antalet kommuner där vi har representation har ökat markant. Miljöpartiet är det parti som är med och styr fler landsting och regioner än något annat parti under den kommande mandatperioden.

Vi ska under mandatperioden ta synliga steg mot ett hållbart samhälle, där livskraftiga regioner med fler arbetstillfällen och rimlig nivå på service och kommunikationer är en självklarhet. Vi arbetar för grönare och smartare planerade städer och en levande landsbygd som inte tynar bort därför att det saknas vettiga kollektivtransporter eller en möjlighet att tanka biogas på macken hemmavid.

En annan hjärtefråga för många miljöpartister runt om i landet är att det ska serveras god, lokalt tillagad och näringsriktig mat i alla offentliga verksamheter, gärna från närproducerade råvaror. För att bara nämna några av de saker vi tänker på just nu när vi kavlar upp ärmarna inför den nya mandatperioden.

Peter Eriksson

Maria Wetterstrandspråkrör

Marléne Andersson

Magnus Edströmkommunalråd, Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons