Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöpartiet Västmanland: Sverige kan bli klimatpolitiskt föredöme

Annons

Nu vet vi. Det räcker inte att vi bara förbereder oss på själva katastrofen. Vi måste samtidigt se till att klimatet inte fortsätter att förändras. I dag är det Världsmiljödagen och det viktigaste vi i miljöpartiet i Västmanland kan göra en sådan dag är att påminna om behovet av att avveckla vårt beroende av fossila bränslen och i stället gå över till en politik som utvecklar alternativ.

Om vi satsar på att minska transporternas bidrag till växthuseffekten så kan vi skapa nya jobb samtidigt som vi blir ett föredöme för omvärlden. Det finns enorma möjligheter till klimatvinster inom byggnads- och transportsektorn. En storsatsning på spårtrafik och kollektivtrafik är nödvändig för framtiden.

Den senaste tiden har vägtrafiken ökat och den förväntas öka ännu mer. Därför måste prognoserna för minskning av växthusgaser från Sverige revideras. Minsta insikt i klimatfrågans allvar borde leda till en annan lösning på hur godset ska fraktas.

Med en kilometerskatt skulle väsentligt större volymer gods fraktas med kombinationer av väg/järnväg och sjöfart i stället för att bara gå på väg. På så sätt skulle både vägnätet och klimat skonas från ytterligare belastning. Kilometerskatten har utretts och remissbehandlats och av klimatskäl vore det önskvärt att regeringen lade beslutsförslaget på riksdagens bord så fort som möjligt. Ska transporterna bli klimatsmarta behövs beslut om kilometerskatt för den tunga lastbilstrafiken.

Miljöpartiet föreslår i sitt nya budgetförslag att staten satsar 19 miljarder kronor på klimatinvesteringar. Där ingår förbättringar av järnvägsnätet, en miljon fler platser i kollektivtrafiken och en särskild satsning på energismarta lösningar i de bostadsområden som härrör från det så kallade miljonprogrammet. Dessutom vill miljöpartiet de gröna göra en nationell satsning med produktionsanläggningar för biogas på 100 platser i Sverige och minst en biogasmack i varje kommun.

Vi tycker att det ska vara lättare att vara klimatvän i vardagen. Det ska vara enkelt att förstå vilket som är det miljöbästa valet och det ska vara billigare att välja det som är bra för miljön än det som är dåligt. Ett bra hjälpmedel är den guide till klimatvänlig mat som finns på miljöpartiets hemsida mp.se. Här får den enskilda konsumenten en möjlighet att göra klimatvänliga inköp.

Var och en av oss måste göra sin del. Bara då går det att vända utvecklingen.

Sven Nilsson

ordförande i regionstyrelsen

Marja Ramsin

vice ordförande i regionstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons