Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöpartiets frihandelsmotstånd sätter stopp för utveckling

Annons

Christofer Fjellner (M), från Västerås, anser att den som vill hjälpa världens fattiga inte bör rösta på Miljöpartiet.

Frihandel är det bästa sättet att lyfta länder ur fattigdom. Historien visar nämligen hur fattiga länder blivit rika genom öppenhet och handel. Sverige är ett bra exempel - det var ju trots allt genom frihandel Sverige en gång blev ett rikt land. Handel ger möjlighet att utveckla ekonomin och skapar förutsättningar för jobb, tillväxt och välstånd.

Miljöpartiet talar ofta om solidaritet med världens fattiga. Men när de har en chans att påverka röstar de gång på gång för att inte ge fattiga människor i andra delar av världen möjlighet att med frihandelns hjälp göra samma resa som vi i Sverige gjorde för hundra år sedan. Det är höjden av hyckleri.

Europas handel med världens fattiga regleras i EU:s allmänna preferenssystem GSP. Det innebär att EU ensidigt river tullmurarna mot några av världens fattigaste länder. Det enda de behöver göra för att exportera tullfritt till Europa är att skriva under och genomföra 27 FN-konventioner där de lovar att respektera grundläggande skydd av miljö, arbetsrätt och skydd av människors hälsa. Det är ett vackert samspel mellan handel, mänskliga rättigheter, miljöskydd och utveckling.

Men MP gillar inte handel. Varje gång vi röstar om att sänka tullar för världens fattiga hittar de en ursäkt att rösta emot att riva EU:s tullmurar och för att cementera fattigdomen i några av världens fattigaste länder.

Bolivia, Ecuador, Mocambique, Ghana och Peru är bara några av de länder MP tycker ska betala tullar när de exporterar till EU. Det spelar inte ens roll att länderna själva vill ha detta. När Europaparlamentet röstade om att sänka tullarna mot Burma röstade både MP och V emot, trots att Nobelpristagaren och människorättskämpen Aung San Suu Kyi vädjade till Europaparlamentet att hjälpa landet och sänka tullarna.

Samma sak när vi röstade om att ge tio utvecklingsländer, däribland Pakistan, sänkta tullar i utbyte mot att de åtar sig att implementera de 27 FN-konventionerna. V och MP röstade emot tullsänkningarna trots att Malala, den pakistanska skolflickan och Nobelpristagaren, vädjade till dem om att sänka tullarna. Det är ingenting annat än unken nykolonialism.

Den som tycker att vi i Sverige har en skyldighet att hjälpa människor i några av världens fattigaste länder borde tänka både en och två gånger innan man lägger sin röst på MP.

Världens fattiga förtjänar bättre än gröna murbyggare som motarbetar tillväxt och utveckling till och med när det handlar om att lyfta svältande människor ur fattigdom.

För den som gör gällande att en röst på MP vore en röst för världens utveckling mot det bättre står verkligheten i kontrast. Nej, för den som vill hjälpa världens fattigaste länder finns bara en slutsats att dra av detta: Att aldrig rösta på Miljöpartiet.

Christofer Fjellner (M), Europaparlamentariker

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons