Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöpartister: Hälsovården måste semänniskan som en helhet

Det är i dag en klyfta mellan hur vården fungerar och hur patienterna vill att vården ska fungera. Allt för sällan ser vården till hela människan.

Annons

 Det är mer vanligt att vården koncentrerar sig på enskilda symptom i stället för att se till hela människan. Samtidigt accepteras de som arbetar utifrån ett helhetstänkande oftast inte helt av hälso- och sjukvården.

Kiropraktorer och naprapater är bägge legitimerade av Socialstyrelsen. Naprapati är en terapi som innebär att man diagnostiserar, behandlar och rehabiliterar smärttillstånd och funktionella besvär i rygg, leder och muskler. Kiropraktik omfattar främst diagnostik, behandling, rehabilitering och förebyggande av smärtor i ryggen.

Akupunktur enligt Traditionell kinesisk medicin (TCM) är ännu inte helt accepterat i Sverige. Den kinesiska metoden är mer omfattande, den söker grundorsakerna till sjukdomar och behandlar dessa med hjälp av nålar. I hälso- och sjukvården används en begränsad variant av akupunktur främst till smärtlindring.

Massage eller kropps- och beröringsterapier: några av de vanligaste formerna är taktil massage, klassisk massage och shiatsu. Massage lindrar smärta och värk och främjar mental och fysisk avspänning, vilket gör att behovet av läkemedel kan minska.

Näringsterapi: Allt fler människor lider av miljö- och livsstilsrelaterad ohälsa. Detta leder till olika symtom, till exempel allergier av olika slag, störningar i ämnesomsättning och hormonbalans samt näringsbrister. Dessa symtom kan näringsterapeuten tolka och i många fall behandla.

Hälsovård innebär att:

w vi accepterar dessa metoder,

w att forskning inom metoderna stöds av landstinget,

w vi satsar på högskoleutbildningar för alla dessa metoder,

w dessa metoder lyfts in under högkostnadsskyddet (behandling ges till vanlig patientavgift),

w att vårdspersonal ges möjlighet till utbildning om komplementär-/alternativ-medicin.

Hälsopedagogik är ett förhållningssätt till hälsa som inriktar sig på att fokusera och stödja det som leder till välmående, för enskilda såväl som grupper. Vi måste se människan som en helhet. Att systematiskt ta tillvara de möjligheter som finns till rörelse och fysisk aktivitet är grundläggande, både för det fysiska och psykiska väl-befinnandet, men också för att förbättra inlärningen.

Aktiv utevistelse stärker kopplingen mellan de båda hjärnhalvorna, förbättrar koordinationen samt övrig motorisk förmåga, stärker språkutvecklingen och det logiska tänkandet, vilket är extra viktigt under uppväxten och leder till tidigare upptäckt av till exempel psykisk ohälsa och därmed tidigare hjälp samt bättre hälsa.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons