Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöpartister: Ompröva den svenska kärnkraften

Annons

Olyckan i Japan har gett en påminnelse om kärnkraftens risker. Allt fler säger nej till utbyggd kärnkraft.

Runt om i världen omprövas kärnkraftens framtid. Schweiz har tillkännagivit att man ställer in planerna på att ersätta landets gamla kärnkraftreaktorer med nya. I Tyskland har Angela Merkel stängt sju reaktorer och skrinlagt planerna på livstidsförlängning. Kina lägger ned stora delar av sitt kärnkraftsprogram, Israel avstår, liksom Huga Chavez i Venezuela och i USA höjs röster inom senaten för att avbryta satsningar på ny kärnkraft. Japans kabinetts-sekreterare Yuiko Edano meddelar att återuppbyggnaden i Japan kommer att baseras på förnyelsebar energi efter lärdomarna om kärnkraftens risker.

Miljöpartiet föreslår nu i en motion till riksdagen att även svensk kärnkraft omprövas. Vi bedömer att minst två svenska kärnkraftsreaktorer kan tas ur drift innan nästa val. Nya prognoser från Energimyndigheten visar att Sverige går mot stora elöverskott på både kort och lång sikt. Fram till 2020 beräknas överskottet bli hela 23 terawattimmar, vilket motsvarar ungefär hälften av vad Sveriges tio kärnkraftsreaktorer levererade förra året. Att successivt ta gamla kärnkraftsreaktorer ur drift skapar också utrymme för mer framtidsinriktad förnyelsebar energi att växa.

Utvecklingen i resten av Europa och världen visar att framtiden är förnybar energi. Trenden sedan flera år är att det avvecklas fler kärnkraftverk än det byggs nya. Vindkraft och solenergi är de energislag som växer snabbast i världen.

Sverige ligger ännu långt efter länder som Danmark och Tyskland i förnybar energi. Men potentialen för utbyggnad är stor, över 30 terawattimmar för vindenergi och 20-50 terawattimmar bioenergi. Dessutom kommer solenergi och nya energikällor att slå igenom inom kort. Möjligheterna för förnyelsebar energi och energieffektiviseringar i Västerås är stora:

Kraftvärmeverket kan byta ut kol och torv mot biobränsle i sitt pågående investeringsprojekt. Många tak på offentliga och privata byggnader kan förses med solenergilösningar som till exempel gjorts på Bjurhovdaskolan. Västerås stads pågående energieffektiviseringar i Mimer och Kommunens fastigheter minskar behovet av producerad energi.

Miljöpartiet anser att vårt energisystem måste vara säkert. Säkert för människors hälsa och miljön. Men det måste även vara säkert för samhället i stort – mot störningar och avbrott, säkert för landets ekonomi och för skiftande opinioner. Kärnkraft uppfyller inga av dessa krav.

Miljöpartiet uppmanar nu regeringen att ompröva kärnkraftsbeslutet från förra året. Vi vill att Sverige, som resten av världen, går mot en utveckling av förnyelsebar energi.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons