Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Milosevic var inte ensam

Annons

Efter kriget i Slovenien, Kroatien, Bosnien och Kosovo var det miljontals människor som tvingades till flykt. Nära en halv miljon människor på Balkan dödades.

Vem som gav order om det? Slobodan Milosevic, heter han och han har nu dött i sin fängelsecell i Haag. De andra som var med och hjälpte honom går i dag fria, tillsammans med Karadzic och Mladic som EU och Haag-tribunalen vill ställa inför rätta. Vi som har upplevt kriget, massvåldtäkterna, etniska rensningar och folkmord, tycker att det var synd att människoslaktaren Milosevic dog en naturlig död. Jag fick rysningar i min kropp då jag förstod att han hade dött. Inte av sorg, utan av de hemska minnen och de tusentals skräcktimmar som vi upplevde då Milosevic och hans serbiska armé, poliser och milisgrupper härjade fritt i Bosnien och Kosovo.

Nu rapporteras från Belgrad att somliga anser att man borde anklaga Haag och Bryssel för hans död. Trots de bestialiska brott mot mänskligheten som Europas värsta diktator och massmördare efter andra världskriget stod för, finns det flera politiska partier i Serbien och många serber i Kosovo som tycker att det är deras hjälte som dog i Haag, inte massmördaren. Milosevic var inte ensam. Det vet vi alla. Låt oss tillsammans försöka övertyga serberna om att Milosevic var en folkmördare och att de måste tänka på EU och demokrati i stället för att fastna i det förflutna. Ett första steg i den riktningen skulle vara att erkänna ett självständigt, demokratiskt Kosovo.

Avni Dervishi

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons