Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mimer bygger nytt på Bäckby

Annons

För oss socialdemokrater är det viktigt att ta ansvar för samhällsbyggandet i hela kommunen. Det gör vi genom att skapa förutsättningar att det byggs hem för nya västeråsare och västeråsare som redan bor i kommunen. Vårt kommunala allmännyttiga bostadsföretag Mimer är ett av våra bostadspolitiska verktyg. Mimer är ett välskött företag som svarar upp mot de krav som staden som ägare har. Både när det gäller våra direktiv att Mimer ska bygga nya hem åt västeråsare och att ha en sund ekonomi som gör att Mimer kan vara en stark aktör.

Men, Mimer är inte det enda bostadspolitiska verktyget staden har. Genom markanvisning på stadens egen mark styr vi vilka aktörer som ska bygga i Västerås och på vilka villkor. Vi styr också om det ska byggas hyresrätter, bostadsrätter eller äganderätter. Genom stadens planmonopol äger vi också frågan om var och hur det ska byggas.

Vi ska bygga i hela Västerås, i och nära innerstaden, i olika stadsdelar, i serviceorter och på landsbygden. Det är så vi bygger en stad och en hel kommun som håller ihop.

Mimer tar ett ansvar för att visionen ska bli verklighet. Nyligen presenterade Mimer tillsammans med bostadsrättsaktören Bo Klok och fastighetsbolaget Ikano tillsammans med mig som företrädare för staden hur vi nu ska förverkliga över 400 nya hem i Bäckby centrum. En unik satsning på att långsiktigt, tillsammans med andra insatser, bygga social sammanhållning i en stadsdel.

Samtidigt bygger Mimer 160 nya hem utmed Lisjögatan på Bäckby. Det blir små lägenheter för bland andra äldre som vill flytta från villan eller radhuset och ungdomar som behöver flytta hemifrån. Det blir så kallade kombohus som byggs i fabrik så att byggkostnaderna kan hållas nere. Med det statliga investeringsbidraget blir detta prisvärda lägenheter. Även på Vallby, i kvarteret Matboden, byggs kombohus med 94 hem och på Malmaberg, i kvarteret Lindaren, byggs 44 nya hem med lägre hyror än genomsnittet.

Jag har den största respekt för att de hyresgäster som bor i de fastigheter som Mimer nu ska sälja är oroliga. All typ av förändring som inte är självvald brukar ha den effekten. Mimer har självfallet förankrat försäljningsprocessen med kommunledningen. Men det är Mimer som äger processen.

När vi nu ser den process som Mimer har haft och hur man gått tillväga, kan vi konstatera att det har skett professionellt och trovärdigt. Vi i den socialdemokratiska fullmäktigegruppen har stort förtroende för Mimers ledning och styrelse.

Försäljningen ger Mimer möjlighet att även fortsättningsvis vara en offensiv aktör på Västerås bostadsmarknad. Det ger möjlighet att hitta nya sätt att tänka tillsammans med andra aktörer och öppna för byggnation både i attraktiva lägen och i delar av kommunen som tidigare inte varit möjliga. Mimer ska vara en aktiv part för att bygga bort bostadsbristen och bygga Västerås ännu starkare.

Anders Teljebäck (S)

Kommunstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons