Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mimer nyckelaktör för integration

Annons

Tillgången på bra bostäder till låga priser är väsentlig för välfärden. I det avseendet har kommunerna och de allmännyttiga bostadsbolagen en central roll för bostadsförsörjningen och för att hålla ner hyresnivåerna. I Västerås ska Bostads AB Mimer bedriva en verksamhet som, utan vinstintresse, tar ett socialt ansvar för bostadsförsörjningen.

Genom att strategiskt planera och aktivt arbeta för blandade upplåtelseformer kan allmännyttan bekämpa segregation och utanförskap.

Mimer är hyresledande. Det betyder att andra hyresvärdar inte får ta ut högre hyror än vad Mimer gör i jämförbara områden. Det gäller därför att hålla rim-liga hyror till nytta för alla västeråsare som bor i hyresrätt.

Hyresgästföreningen har dessutom krävt lägre hyror utifrån den överenskommelse som gjordes i år. När nu styrelsen i Mälarenergi beslutat att sänka värmetaxan nästa år, innebär det att hyrorna kan sänkas. Skulle Mimer dessutom få in ett par hundra miljoner i reavinst bör hyressänkningen komma tidigare. Varför inte från den 1 januari?!

Vänsterpartiet i Västerås ser med oro på en utveckling där allmännyttiga Mimer hamnar i samma spiral som liknande bolag runt om i Sverige gjort.

Man säljer ut delar av sitt bostadsbestånd till privata entreprenörer som ges möjligheter till stora vinster när de i sin tur säljer vidare.

Det har vi sett förut i Västerås. Ofta är de lägenheter som blir aktuella för försäljning i stort behov av upprustning. På så sätt smiter allmännyttan undan sitt ansvar för kostsamma men nödvändiga renoveringar. Här är vi helt överens med Hyresgästföreningen, som tidigare på denna debattsida gett uttryck för liknande åsikter.

Vänsterpartiet är inte kategoriskt emot alla försäljningar. Inte heller tror vi att allmännyttan är den enda aktören som kan förvalta hyresrätter på ett långsiktigt och tryggt sätt. Men Mimer har som kommunalt bolag en nyckelroll när det gäller att främja integrationen i Västerås olika delar. Mimer behövs som alternativ i centrum, på Viksäng, Stentorpet, Skallberget, Gideonsberg och så vidare när blivande och aktuella hyresgäster ska kunna välja var man vill bo. Det handlar inte bara om invandrare utan också om att folk med låga inkomster ska kunna välja bostadsområde.

Genom att sälja hyresfastigheter i dessa områden säljer man också ut sina möjlig-heter att arbeta för integrationen, vilket är den fråga som socialdemokraterna och vänsterpartiet lyfter fram som en av de främsta i vår gemensamma plattform för denna mandatperiod. Vi lyckades också få Mimers ledning att ta fram ett eget integrationsprogram, för vi inser alla att Mimer behövs på många områden över hela Västerås för att kunna "lätta på trycket" i exempelvis Råby, Bäckby och Vallby.

För oss i vänsterpartiet är det nödvändigt att Mimer tar sitt ansvar för integrationen på allvar. Allmännyttan skulle kunna vara offensiv på många olika sätt, och en förhoppning väcktes när Mimer började engagera de boende i ett demokratiprojekt på Pettersberg. Mimer måste ta sitt ansvar som normgivande när det gäller hyresnivåer och socialt ansvar. Om inte de allmännyttiga bostadsbolagen lever upp till sitt uppdrag, kommer inget annat bostads-bolag att göra det heller.

Mats Ericson

Nidia Åman

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons