Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mimermajoritet: HGF "fajtas" under falsk flagg

Annons

Barbro Engman och Hans Ohlsson, Hyresgästföreningen vill ha "en bred medborgardialog om bostadspolitiken" (VLT den 21 maj).

Men är man trovärdig? Ordval som "vi kommer aldrig att acceptera" och "vi tänker fortsätta att fajtas" tyder inte på någon "dialogvilja". Egenintresset lyser igenom. Ombildas en hyresrätt till bostadsrätt kan man ju inte vara kvar som medlem i Hyresgästeföreningen.

Hur vi skall förbättra och bygga ut vår stad till Stockholm-Mälarregionens bästa bostadsort är föremål för en ständig dialog. Arbetet med en ny målbild för Västerås-Mälarstaden, bostadsförsörjningsprogrammet som fastställs av kommunfullmäktige, processerna inom Plan- och bygglagen, Västeråsalliansens många åtgärder för att skapa förutsättningar för fler jobb och Mimers omfattande arbete ute i bostadsområden, är bara några exempel på olika medborgardialoger.

"Bostadsrätt är inte bara frihet - det medför också ett stort ansvar" skriver artikelförfattarna. Vi är helt ense. Vi tycker det är bra att ta ett större ansvar. Det är därför vi vill uppmuntra Mimers hyresgäster att ombilda sina bostäder i Mimers ytterområden till kooperativ hyresrätt eller bostadsrätt.

Mimers hyresgäster, oavsett om de är medlemmar eller ej, betalade förra året drygt tre miljoner kronor till Hyresgästföreningen, varav 1385000 i förhandlingsersättning, 1180000 i boinflytandemedel och 500000 i fritidsmedel. Förhandlingsersättningen betalas via hyresavin med tio kronor per lägenhet och månad, alltså 120 kronor per år. Avgiften är inte obligatorisk utan kan sägas upp av den hyresgäst som inte vill betala.

I och med att i princip alla Mimers drygt 21000 hyresgäster betalar dessa tre miljoner kronor bör Hyresgästföreningen rent moraliskt även vara talesman för den kvalificerade majoritet av hyresgäster som inte är medlemmar. Inte minst alla de hyresgäster som vill friköpa sina bostäder och som Hyresgästföreningen aktivt motarbetar i sin kampanj.

Det är därför på sikt förödande för Hyresgästföreningens trovärdighet att man använder en betydande del av hyresgästernas pengar till att i en onyanserad kampanj motarbeta Mimers verksamhet, där det sedan bolagets start 1920 ingår olika slag av fastighetsförsäljningar och nyproduktioner. Nu senast aktualiserad i Mimers ombildningsprogram, en fastighetsförsäljning i kvarteret Skalden 1 med 52 små lägenheter till bolaget Room Support och nyproduktion av Österport med 56 hyresrätter. Under de senaste 25 åren har Mimer sålt 2950 lägenheter och byggt 3140 nya bostäder.

Hyresgästföreningen motarbetar också hela Mimers ekonomiska stabilitet där fastighetsförsäljningar - reavinster - ökad egenfinansiering av nyproduktion och minskning av bolagets alltför stora låneskuld på 4000 miljoner kronor ingår. Denna ekonomiska strategi är grundläggande för att stärka Mimers ekonomi och att därmed minska ägarens (alla västeråsares) riskexponering.

Hyresgästföreningen "fajtas" under falsk flagg! Först samlar man in 7000 namn under sin kampanjfana "Rädda hyresrätten i Västerås". Sedan byter man text på sin flagg och kräver att Mimers ombildningsprogram skall skrotas och först då kan man släppa kravet på en kommunal folkomröstning.

Vi vill inte bara rädda hyresrätten, vi vill på olika sätt utveckla den.

Lars Luttropp (m)

ordförande

Karl-Erik Andersson (fp)

vice ordförande

Mikael Vilbaste (mp)

ledamot

Mona-Britt Källbäck (m)

ledamot

Calle Björklund (c)

ersättare

Reidor Ljungh (kd)

ersättare

Christer Norell (m)

ersättare

Bostads AB Mimers styrelse

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons