Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mimers hyror bör sänkas!

Annons

I VLT den 10 februari fanns det en artikel om Västerås stads ekonomi (Bokslutskommuniké 2005) under rubriken "Miljonvinst för kommunen". Artikeln inleds med "Västerås stad är rena vinstmaskinen". En redovisad vinst i verksamheten på 116 miljoner kronor. Utöver detta gjorde de kommunägda bolagen en sammanlagd vinst på 350 miljoner kronor. Av detta var Bostads AB Mimers vinst på 214 miljoner kronor en större del beroende på fastighetsförsäljningar. Mälarenergis vinst var på 150 miljoner kronor. Sammantaget är det mycket stora vinster för en kommun och dess kommunala bolag. Ett samlat vinstresultat som aldrig tidigare förekommit i Västerås.

Det är nu viktigt att detta resultat kommer hyresgäster hos Mimer och kunder hos Mälarenergi till godo. I november 2005 påkallade Hyresgästföreningen förhandlingar om sänkta hyror hos Mimer.

Hyresgästföreningen har under lång tid ansett att fjärrvärme-taxan i Västerås kan sänkas. I en debattartikel i VLT uttalade gruppledarna för kommunfullmäktiges oppositionspartier att de, liksom Hyresgästföreningen, anser att det är bra för Västerås om fjärrvärmetaxan sänks. Kent Ryberg och Mats Eriksson menade också i höstas att fjärrvärmetaxan skulle sänkas. Samlat fanns det från de politiska företrädarna för partierna i fullmäktige en enighet kring en sänkning av fjärrvärmetaxan. Styrelsen för Mälarenergi beslutade sedan om en sänkning av fjärrvärmetaxan med cirka 7 procent från den 1 januari 2006. Ett mycket bra beslut. Kent Ryberg menade då, helt riktigt, att sänkningen är viktig för Västerås utveckling och tillväxt.

Sänkningsbeslutet ledde senare till att det inte blev någon höjd hyra i Mimer från den 1 januari 2006.

Är det kanske inte dags att fundera på en ytterligare sänkning av fjärrvärmetaxan så att Västerås återtar den tidigare så traditionella och tydliga "förstaplatsen" med den lägsta fjärrvärmetaxan i Sverige?

I VLT den 14 februari fanns en artikel om krav och synpunkter på sänkt kommunalskatt i Västerås. Detta är förståeligt då staden redovisar så stora vinster i sin verksamhet.

Hyresgästföreningen har i november 2005 påkallat förhandling hos Bostads AB Mimer om sänkta hyror med 2,5 procent från den 1 juli 2006. Hyresgästföreningen anser att det finns för-utsättningar för sänkta hyror. Men vi måste ha ett politiskt stöd från ägaren, då ägardirektivet ställer ett flertal krav på Mimer som påverkar hyran. Hyresgästföreningen ser det som viktigt att det nu bör finnas en enighet kring sänkta hyror i Mimer. Detta skulle vara bra för hyresgästerna, men också bra för Västerås utveckling och tillväxt.

Vi hoppas nu att det finns ett stöd för sänkta hyror i Mimer från de politiska partiernas företrädare Ulla Persson, Mats Ericson, Bengt-Åke Nilsson, Elisabeth Unell, Elisabet Fridén, Andreas Porswald samt Lars Kallsäby. Att det nu finns samma enighet kring sänkta hyror hos Mimer som det var kring sänkt fjärrvärmetaxa hos Mälar- energi.

Hans Ohlsson

Hans-Göran Lång

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons