Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mimers styrelseordförande: Vinst för Mimer bra för alla parter

Annons

Kenneth Nilsson och Georg Hardt skriver att den här debatten borde handla om värdet av "ett starkt Mimer" (VLT den 6 mars).

Att Mimer behöver en stark ekonomi är vi överens om.

Det som strular till debatten är att vi har olika uppfattningar om begreppen "självkostnad" och "vinst". Jag menar att självkostnadsprincipen sedan länge är förlegad och att vinst eller resultat är bra för alla parter.

Det borde inte vara obekant för Nilsson och Hardt att Mimer för 2007 gjorde ett resultat på 161 miljoner kronor före skatt. Mimer har därefter betalt en reavinstskatt till staten på 41 miljoner. Av resterande 120 miljoner i vinst efter skatt har bolaget gett ägaren en utdelning på drygt 4 miljoner. Resterande 116 miljoner stannar kvar i Mimer. Detta är vad jag menar med "ett starkt Mimer". Det borde även mina meddebattörer kunna ställa upp på.

Mimer har dessutom en relativt låg hyra som enligt ägardirektiven skall vara lägre än medelnivån för de 14 största kommunala bostadsbolagen i Stockholm - Mälarregionen.

Utfallet för Mimer under 2007 blev 817 kronor per kvadratmeter. Utfallet för de 14 bolagen blev för samma tid 863 kronor per kvadratmeter.

Det vore därför klädsamt att de två heltidsavlönade ombudsmännen Nilsson och Hardt även hade kunnat uppskatta detta - "ett starkt Mimer".

Vad gäller hyressättningsavgiften på tio kronor per månad och lägenhet är det bra att ombudsmännen håller med om att denna avgift är frivillig. Men jag är inte säker på att Mimers kunder är medvetna om detta eftersom hyressättningsavgiften tas ut via hyresavierna. Det hyresgästerna betalar är således en gemensam summa för både "hyra" och "avgift".

Kanske vore det därför bättre att HGF gör detta helt klart för alla hyresgäster genom att HGF själva fakturerar denna frivilliga avgift genom att sända ut egna inbetalningsavier?

Lars Luttropp

Styrelseordförande i Bostads AB Mimer

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons